BOEKENWEEK 2006: RUIM 20 OPTREDENS TIJDENS LOWLANDS BOOKSTORE

20-02-2006 @ 10:26

Het programma van Lowlands Bookstore op 24 maart in de Melkweg in Amsterdam is compleet. Deze avond waarin muziek en literatuur centraal staan, heeft plaats in alle vier de zalen van de Melkweg. Het evenement vindt plaats ter gelegenheid van de Boekenweek die dit jaar als thema heeft Schrijvers en muziek. Lowlands Bookstore is een samenwerkingsverband van Melkweg, Nationaal Pop Instituut, Lowlands Festival, Bureau Booij, Klusman en Van Bruggen en Stichting CPNB. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn verkrijgbaar via Ticketservice en de bekende voorverkoopadressen.
Hieronder volgt een korte toelichting per onderdeel:

THE MAX
Beatles & Dylan in het Nederlands
Bindervoet & Henkes publiceren in 2003 Help! The Beatles in het Nederlands. Op 28 februari verschijnt van dit duo Bob Dylan, liedteksten 1962 1974. Tijdens Lowlands Bookstore zullen meerdere bekende Nederlandse artiesten enkele van deze Nederlandse vertalingen van The Beatles en Bob Dylan ten gehore brengen. Met Roos[Beef] en anderen.

Ernst Jansz & CCC Inc
Ernst Jansz treedt op met de band CCC Inc met in de gelederen Jaap van Beusekom, Joost Belinfante, Jan Hendriks en Huib Schreurs. Jansz is schrijver en popmuzikant. Hij schreef onder meer de roman De overkant over zijn jeugd in Indonesi en maakte een gelijknamige cd met dat thema. Jansz speelt nummers van deze cd, naast oud werk van CCC Inc en Doe Maar.

Kraak & Smaak
Kraak & Smaak is een internationale muzikale melting pot van funk, soul en breakbeat. Dit dj-collectief maakte al enkele remixes voor Jamiroquai en wordt live bijgestaan door een volledige band met onder andere U Gene en Ro (voorheen Gotcha! en OlaBOLA). Op de afgelopen editie van Noorderslag bewees Kraak & Smaak zich als d Nederlandse dance-act van dit moment.

OUDE ZAAL
Het schrijversprogramma in de Oude Zaal wordt gepresenteerd door Jack Nouws, vaste presentator van het literair programma op Lowlands.

Karin Giphart
Karin Giphart is singer/songwriter en schrijfster. Haar debuut Maak me blij verscheen in 2005 en beleeft binnenkort een herdruk met dvd. Een nieuwe roman ligt bovendien in het verschiet.

Jan Donkers
De grand old man van de Nederlandse popjournalistiek komt tijdens deze Boekenweek met zijn langverwachte, grote popboek: Mijn muziek.

Joost Zwagerman
In zijn nieuwe boek Perfect day publiceert Joost Zwagerman zijn verzamelde artikelen over popmuziek. Maar popmuziek speelde natuurlijk al een rol in bijna al zijn boeken.

Barbara Stok
Haar strips spelen zich vaak af in en rond de Groningse rockclub Vera. Barbara Stok leest voor terwijl haar strips vertoond worden op groot beeldscherm.

Bart Chabot
Zijn vierdelige Herman Brood-biografie is een onverbiddelijke klassieker in de galerij der grote Nederlandse popboeken.

Katinka Polderman
Ieder jaar organiseert het Lowlands Festival een Literaire Web Wedstrijd. De winnaar mag voorlezen op het festival. Katinka Polderman was de eerste winnaar in 2001. Vier jaar later won zij het Leids Cabaret Festival, maar ze geldt natuurlijk nog steeds als een literaire Lowlands-ontdekking.

Ronald Giphart
"Oasis? Blur?, nooit van gehoord", zei Harry de Winter als reactie op de in zijn ogen wel zeer obscure muzieksmaak van Ronald Giphart. En dan had Giphart het nog niet eens over zijn all time favourite band XTC. Ronald Giphart is popliefhebber, vaste gast op Lowlands en natuurlijk bovenal de topschrijver die op deze avond niet mag ontbreken.

Kluun
Zijn debuut Komt een vrouw bij de dokter werd sluipenderwijs een bestseller. De opvolger De weduwnaar wordt binnenkort gelanceerd with a bang. De tientallen hoofdstukken van het debuut worden allemaal ingeluid met een passend citaat uit een popsong. Het nieuwe boek bevat naar verluid nog meer muziek.

Christine Otten & Jan Klug
Van Christine Otten verscheen De laatste dichters, een prachtige roman over de Amerikaanse hiphoppioniers The Last Poets. Dit boek werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2005. Tijdens Lowlands Bookstore treedt Christine Otten op met multi-instrumentalist Jan Klug.

Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis met: Popquiz A Go Go Live
Van Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis verschijnt deze Boekenweek Het klein cultureel woordenboek van de popmuziek. Reden genoeg om de Popquiz A Go Go eenmalig live op de planken te brengen tijdens Lowlands Bookstore. Deelname geschiedt in duo-vorm: bekende Nederlanders samen met publieksdeelnemers.

Uitreiking beste popboek
In het februarinummer van OOR staat een lijst met de 40 beste Nederlandse popboeken. Het publiek mag de beste kiezen via www.popinstituut.nl en www.oor.nl. Daarnaast zal ook een juryprijs uitgereikt worden.

High Fidelity Party
met dj St Paul
In de meesterlijke roman High Fidelity van Nick Hornby wordt een liefdesverhaal nauw verweven met een omgevallen platenkast. Dj St Paul zal tijdens Lowlands Bookstore platen draaien geheel in de geest van het boek en de gelijknamige film. Hij draait al sinds jaar en dag iedere donderdagnacht zijn eigen clubnacht de Pop-O-Matic in een uitverkocht Tivoli en hij zorgde al menigmaal voor volle dansvloeren op het Lowlands Festival.

THEATERZAAL
Hart Tegen Hart met Denvis & Leon Verdonschot
Leon Verdonschot werkt als journalist voor Nieuwe Revu, De Groene Amsterdammer en Kink FM. Vorig jaar verscheen van hem de interviewbundel Hart tegen hart. Verdonschot is winnaar van de Pop Pers Prijs 2005. Hij presenteert in de Theaterzaal van de Melkweg een avondvullende talkshow. Singer/songwriter Denvis (The Spades) fungeert hierbij als bandleider en sidekick. Denvis en Leon Verdonschot ontvangen de volgende gasten:

Kees de Koning & Saul van Stapele
Saul van Stapele schreef in 2002 het boek Van Brooklyn naar Breukelen, een mooi vormgegeven geschiedenis van de Nederlandse hiphop. Hij werkte daarvoor samen met de godfather van de Nederlandse hiphop, Kees de Koning. Vanavond laten ze bijzondere beelden zien uit de hiphopgeschiedenis en praten ze met Leon niet alleen over de geschiedenis, maar natuurlijk ook over de actualiteit.

Ruud de Wild
Ruud de Wild is natuurlijk vooral bekend als radio-dj en presentator van Big Brother, maar binnenkort verschijnt Every Poet is a Thief, een spectaculair vormgegeven boek, met zijn schilderijen en teksten over zijn leven in de muziek.

P.F. Thomse
Thomse is terecht een zeer gerespecteerd schrijver in Nederland. Zijn boek Greatest Hits is wat minder bekend, maar het is een cultklassieker in popkringen.

CINEMA
Rob van Scheers

In zijn boek De grote parade schrijft Rob van Scheers over hoe de meest uiteenlopende mensen elkaar benvloed hebben gedurende de cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw. Hij leest hieruit voor en laat bijzonder beeldmateriaal zien.

Paul Witteman
Speciale gast is deze avond Paul Witteman, die zal worden genterviewd over zijn Boekenweekessay Erfstukken. Dan zal blijken of Paul Witteman erin slaagt om het Lowlands-publiek binnen een half uur te winnen voor de klassieke muziek.

Gijsbert Kamer
Van Volkskrant-journalist Gijsbert Kamer verscheen vorig jaar de interviewbundel Pophelden. Hij vertelt over een nieuw boek waar hij aan werkt, over de postpunk in Nederland. Hedendaagse acts als Franz Ferdinand, LCD Soundsystem en Bloc Party grijpen terug naar deze sound die ook in Nederland een levendige undergroundbeweging kende. Ook Gijsbert Kamer zal bijzonder beeldmateriaal laten zien.

WAHWAH
Uitgeverij Nieuw Amsterdam komt met WAHWAH: een tijdschrift dat het popmuziek-broertje van Hard Gras moet gaan worden. Met bijdragen van Thomas Verbogt, Jan Kuitenbrouwer, Peter Buwalda, Didi de Paris en Jaap Boots.

Een ode aan Willem Wilmink

Nu de Annie MG Schmidt-golf een beetje is gaan liggen, wordt het tijd voor een ode aan Willem Wilmink. De generatie die kind was in de jaren zeventig groeide op met zijn meesterlijke liedjes uit de Stratemaker Op Zee Show en JJ de Bom. Vanavond komen enkele hedendaagse artiesten met hun interpretaties van die liedjes. Met onder andere Solo, Charlie Dee en Roos[Beef].

Lowlands Bookstore - Vrijdag 24 maart 2006 - Melkweg, Amsterdam