RADIO 2 CD DEZE WEEK : AUGUST 75

26-01-2006 @ 13:14

AUGUST75 is de naam van de band en van het debuutalbum van Haarlemmers Ivo Dinkelaar en Dennis Wind. Die naam voert ons terug naar augustus 1975 toen Nederland te maken had met de langste hittegolf en de op n na warmste augustus van de twintigste eeuw. Augustus 1975 was ook de maand dat Peter Gabril Genesis verliet en dat 'The Elephant Song' van Kamahl de Nederlandse Top 40 aanvoerde. n: in deze maand werden Ivo en Dennis geboren.
Schoolvrienden Dennis en Ivo zijn geen vreemden in de Nederlandse muziekscene. Met The Dollybirds spelen ze tot 2003 op alle grote Nederlandse podia en festivals. Met het postpunk album Popcorn and a Diet Coke (2002) en twee singles in de Top 100 is de aandacht voor de Haarlemse jongens gevestigd.
Na het uiteenvallen van The Dollybirds vliegen Dinkelaar en Wind in 2004 naar Londen om zich op te sluiten in de studio van songwriter/producer James Hallawell (The Corrs, Stereo MCs, Supergrass, Trijntje Oosterhuis) in Notting Hill. Met Hallawell schrijven Dennis en Ivo twee nummers die ze ook direct met hem opnemen.
De zwaar geproduceerde sound van deze opnames met James is echter uiteindelijk niet het geluid waar August75 naar op zoek is. Producer Rob van Donselaar blijkt wel de aangewezen persoon om de opnames te begeleiden. Hij verbiedt de band om te repeteren, en zo ontstaan de arrangementen live in de studio. Ivo omschrijft de uiteindelijke sound als "Ben Folds meets The Jayhawks en Burt Bacharach sings Supergrass". Vrijwel alle gitaren, piano en zang zijn in n take opgenomen, waardoor het album volgens Dennis een ultieme momentopname, een polaroid is geworden van August75
Dennis en Ivo zijn ook te ontdekken op bijvoorbeeld "Dichterbij", de tune van het KRO-programma "De Wandeling" (samen met Daniel Lohues), in het liedje "De Pijn is Weg" op de CD "Duizel Mij" van Paul de Leeuw en op de liedjes "Te Lang" en "Wensen" van de CD "Wijzer" van Guus Meeuwis. August75 speelde de afgelopen maanden regelmatig als voorprogramma bij optredens van De Dijk, Daniel Lohues en Veldhuis & Kemper.

August 75: Dennis Wind: zang, piano, gitaar / Ivo Dinkelaar: zang, gitaar / Bart Wagemakers: drums / Jaco van der Steen: bas.
Release single Let It Go: 6 januari 2006
Release album August 75: 27 januari 2006
(who's next/coast to coast)