POPPRIJS NAAR WITHIN TEMPTATION

15-01-2006 @ 11:47

Twintigste popprijs naar internationaal succesvolle gothic metal-act Within Temptation
De Popprijs, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, is zaterdag 14 januari tijdens Noorderslag in Groningen uitgereikt aan de groep Within Temptation.
Leden van de band namen de prijs - een bedrag van 10.000 Euro en een beeld van Theo Mackaay - in ontvangst. Omdat Within Temptation-zangeres Sharon den Adel onlangs is bevallen, trad de groep niet op.
In plaats van Within Temptation trad geluids-/videokunstenaar Eboman - in 1996 zelf winnaar van de Popprijs - op met een uitbundige tribute aan de Popprijswinnaars van de afgelopen twintig jaar. De Popprijs werd in 1986 voor het eerst uitgereikt aan Mathilde Santing. Twintig jaar later is de prijs de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland en wordt de uitreiking - altijd een spannend moment - verricht in De Oosterpoort in Groningen, tijdens Noorderslag. Het geldbedrag van 10.000 Euro wordt ter beschikking gesteld door Conamus, Buma en Sena Performers.
De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carrire spelen allen een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury.
Vorig jaar viel de prijs ten deel aan Ali B. Andere Popprijswinnaars tot nu toe zijn Mathilde Santing (1986), The Nits (1987), Claw Boys Claw (1988), Herman Brood (1989), Urban Dance Squad (1990), The Ex (1991), The Scne (1992), Bettie Serveert (1993), 2 Unlimited (1994), Osdorp Posse (1995), Eboman (1996), Marco Borsato (1997), Junkie XL (1998), Postmen (1999), Arling & Cameron (2000), Anouk (2001), Tisto (2002) en Blf (2003).

Juryrapport De Popprijs 2005
Het juryberaad over welke band of artiest in een bepaald jaar de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd, wil nog wel eens lang duren. Dit jaar viel de beslissing echter in een recordtijd. Terwijl de koffie nog stond te dampen, was de jury al unaniem tot de conclusie gekomen dat de band die vorig jaar in hetzelfde juryberaad op net te weinig steun kon rekenen, dit jaar onontkoombaar bleek.
Ook toen was het de jury bekend dat deze band niet alleen in eigen land maar zeker ook daarbuiten succesvol was. Maar ja, juist in 2004 zat de nu bekroonde band vooral in de studio. Het effect van de tijdens de beraadslagingen nog niet verschenen nieuwe CD zou pas in 2005 meetbaar zijn.
Dat effect blijkt immens. Het album komt onder andere binnen op nummer 1 in Nederland, bereikt nummer 1 posities in Finland en Spanje, de top 5 van Duitsland de top 10 van Belgi en diverse landen in het midden Oosten, de top 20 van Oostenrijk en Zwitserland en de top 30 van Frankrijk, Griekenland, Turkije en Zweden. In Nederland stoot de CD The Silent Force door naar een platinastatus en ook in Spanje, Finland, Belgi, Luxemburg en Duitsland blinkt er edelmetaal. Op dit moment staat de teller wereldwijd zelfs op meer dan een half miljoen verkochte exemplaren. Ook werden dit jaar nog even diverse gouden en platina exemplaren van het album Enter en Mother Earth gencasseerd.
Er is in Nederland geen andere band of artiest die in een jaar tijd in het buitenland meer dan een half miljoen platen verkoopt, maar er is meer. De winnaar van de Popprijs 2005 mag zich inmiddels niet alleen een van de aartsvaders van een complete muziekstijl noemen, ze staan binnen dat genre ook nog eens eenzaam aan de top. Gothic metal heeft zich dankzij hen over Europa verspreid, niet alleen door de verkoop van albums maar ook door de vele eigen optredens en grote festivalperformances. De karakteristieke hoge stem van Sharon den Adel heeft in binnen- en buitenland school gemaakt net als de harde maar immer melodieuze muzikale omlijsting. Metal heeft in Nederland een nieuw ijkpunt gekregen.
En dankzij de winnaar van de Popprijs 2005 is gothic metal niet alleen artistiek maar ook commercieel een van de belangrijkste peilers van de huidige Nederlandse popindustrie. In een jaar dat begon met de triomf van The Silent Force en eindigde met het al even immense succes van de DVD The Silent Force Tour, kon de jury niet om hen heen. Na Edisons, TMF Awards, Conamus Exportprijzen en een World Music Award, is het nu tijd de Popprijs 2005 toe te kennen aan Within Temptation.
De jury bestond dit jaar uit: Guus Bleyerveld (BV Pop), Gert Gering (013), Ben Houdijk (Radio 3FM), Gijsbert Kamer (De Volkskrant), Jan Douwe Kroeske (Double 2), Peter Sikkema (Oosterpoort/Noorderslag), Peter Smidt (Conamus / Noorderslag), Gert van Veen (Release Magazine). Juryvoorzitter was Hans Kosterman (BV Pop/FNV Kiem)