3VOOR12 blijft records breken: in 2005 8 miljoen keer bezocht

02-01-2006 @ 22:49

De Jeugd van Tegenwoordig meest populair bij publiek

3VOOR12, VPRO's online popmagazine, zet de stijgende lijn van de afgelopen jaren voort. In 2005 is het bezoek in vergelijking met het jaar daarvoor met maar liefst 50% toegenomen. De site is ruim 8 miljoen keer bezocht, waarbij de teller in de maand november tot 770.000 kwam. De Jeugd van Tegenwoordig was de afgelopen twaalf maanden de meest populaire band bij het publiek van 3VOOR12.
Het album 'Parels Voor De Zwijnen' van de Amsterdammers was de meest beluisterde langspeler in de Luisterpaal, de plek waar albums voor een beperkte periode in hun geheel te beluisteren zijn. De single 'Watskeburt' voert de lijst aan van meest opgevraagde nummers in de sectie Songs en de verzamelpagina van de groep is de meest populaire in de categorie Artists.
Andere populaire artiesten bij het 3VOOR12 publiek waren nederpop-act Spinvis, de gothics van Nightwish en minimal techno dj Ricardo Villalobos.

3VOOR12 was niet alleen geliefd bij het publiek, ook kon het op waardering van professionals rekenen. Zo werden twee prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. Begin 2005 was de BNN Rookie Award voor het meest innovatieve jongerenprogramma voor 3VOOR12. De jury: "De (VPRO-)makers van dit programma (of fenomeen, want het is ook een radioprogramma en misschien nog wel meer) hebben hiermee getoond een paar flinke stappen voor te zijn op alle andere omroepen in Nederland. En dat met een initiatief dat zeker op jongeren (van geest) gericht is." In december kreeg 3VOOR12 tijdens de Acadamy Awards een zogenoemd Gouden Beeld voor de Lowlands verslaggeving. "Met de registratie van Lowlands heeft 3VOOR12 opnieuw een stap gezet in het optimaliseren van interactiviteit. De kijker wordt grote controle gegund op wat hij te zien krijgt, zowel via televisie als via internet", aldus het juryrapport.

Overzicht van meest populaire onderdelen op 3VOOR12.VPRO.NL:
Luisterpaal
1) De Jeugd van Tegenwoordig - Parels Voor De Zwijnen
2) Spinvis - Dagen van Gras, Dagen Van Stro
3) dEUS - Pocket Revolution

Songs
1) De Jeugd Van Tegenwoordig - Watskeburt
2) Soulwax - Too Many DJ's
3) Nina - Kimo Wattunnurt

Concerts
1) Nightwish op Lowlands
2) Apocalyptica op Lowlands
3) Green Day in de Heineken Music Hall

DJ-sets
1) Ricardo Villalobos op Awakenings
2) Adam Beyer op Awakenings
3) Wighnomy Brothers op Awakenings

Artists
1) De Jeugd van Tegenwoordig
2) Spinvis
3) Nightwish

Festivals
1) Lowlands
2) Pinkpop
3) Awakenings