DVD ANNEKE GRÖNLOH WAARDEVOL DOCUMENT

14-06-2005 @ 08:22

Ter gelegenheid van het 45-jarig artiestenjubileum van Anneke Grönloh brengt Music Products B.V. maandag 20 juni a.s. onder de titel "Een lied voor jou" een dvd uit met daarop vele hoogtepunten uit haar roemrijke carrière.

De ruim twee uur durende dvd geeft een zeer uitgebreid en gevarieerd beeld van Anneke Grönloh als zangeres en artieste. Van de prille zwart-wit beelden als opkomend tienersterretje tot de optredens van een gevierde vedette. Haar grote successen als "Brandend Zand", "Paradiso", "Cimeroni", "Trui, trui, slobbertrui" en "Santo Domingo" worden afgewisseld met evergreens uit haar Maleise hitrepertoire als "Nina Bobo/Terang Bulan", "Soerabaja" en "Indonesië, ik hou van jou". Maar ook swingende nummers als "When the saints go marchin' in" uit 1964, waar Anneke muzikaal terzijde wordt gestaan door Willeke Alberti, Rob de Nijs en Johnny Lion & The Jumping Jewels, een "Dixielandmedley" en "Please don't talk about me" staan op deze verrukkelijke dvd, die eer bewijst aan de grote diversiteit van Grönloh's repertoire.

De bonussen zijn talrijk. Allereerst de reportage van haar huwelijk met disc-jockey Wim-Jaap van der Laan op 31 augustus 1964. Verder zien we haar vertrek naar het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen (1964), een uniek portret van Anneke in "Achter het Nieuws", gepresenteerd door Koos Postema (1963), de gouden plaat uitreiking voor "Brandend Zand" (1962) en de televisiespecial "Een lied voor jou" uit 1972.

Uiteraard mag haar spraakmakende optreden als Tina Turner in Linda de Mol's "Love Letters" met de hilarische val van de trap op deze dvd niet ontbreken. Meer dan 30 miljoen verkochte platen wereldwijd, 16 gouden en platina platen, hitnoteringen in 48 landen, 4 nummer 1-hits op rij in Nederland, 5 records in het Guinness Book of Records, cultureel ambassadrice van Indonesië en Officier in de orde van Oranje-Nassau. Zomaar een paar wapenfeiten uit de carrière van zangeres Anneke Grönloh, die op 7 juni 1942 werd geboren op Noord-Celebes in het voormalig Nederlands Indië.

Haar vader was officier in het Nederlandse leger en moeder "200 procent" Indonesisch. Zodoende kreeg Anneke al vanaf haar prilste jeugd het beste van beide culturen mee, die onlosmakelijk met Anneke en haar repertoire verbonden zijn. Want of ze nu in het Nederlands of Maleis zingt, het blijft altijd onmiskenbaar Anneke Grönloh, een levende legende die gelukkig nog lang niet is uitgezongen.

Anneke Grönloh: "Een lied voor jou", ACE 10508 (dvd)