Jurrian van Dongen wint Willem Wilminkprijs 2023, Publieksprijs voor trio Rob Janssen, Gijs Pouwels en Adriaan van de Polder

03-04-2023 @ 22:35

Jurrian van Dongen is de winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2023. Met 'Een soort van', geschreven voor Het Klokhuis, maakte hij grote indruk op de jury. Maandagavond 3 april krijgt hij de prijs uit handen van juryvoorzitter Mark Haayema, tijdens een feestelijk gala in het Muziekcentrum in Enschede ter afsluiting van de jaarlijkse Kindermuziekweek.

Het is de tweede keer op rij dat Van Dongen met de prijs aan de haal gaat, een unicum in de geschiedenis van de Wilminkprijs. Vorig jaar won hij met Give me some skin. De Willem Wilminkprijs, een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur, bestaat uit een geldprijs van 5000 euro en een kunstwerk.

Een soort van, over het thema misbruik, werd in Het Klokhuis gezongen door Marie-Mae van Zuilen, de muziek is van Peter van de Witte. Zij delen mee in het prijzengeld. ‘Elk verstild woord is afgewogen en elke gevoelige noot met zorg gekozen’, aldus de Wilminkprijs-vakjury. ‘Onder je huid, daar kruipt dit lied en daar blijft het zitten’.

Publieksprijs
De Publieksprijs gaat dit jaar naar het trio Rob Janssen, Gijs Pouwels en Adriaan van de Polder, met Groente of Fruit, gezongen door Rob Janssen. De overgrote meerderheid van de uitgebrachte publieksstemmen ging naar hun vrolijke deuntje over de verwarring bij de groente- en fruitkraam.

De drie mogen nu het Kindermuziekweeklied voor volgend jaar schrijven. Voorzitter Feyo Sickinghe van het bestuur van de Kindermuziekweek reikt de prijs uit.

Behalve Van Dongen (die ook nog kanshebber was met het liedje Niet voor jezelf) en het trio Janssen/Pouwels/Van de Polder was ook Jan Groenteman genomineerd. Hij schreef Pakken wat je pakken kan, voor de kindermusical Superjuffie.

Alle genomineerden werden maandagavond in het zonnetje gezet door de musicalsterren Brigitte Heitzer (MAMMA MIA!), Paul Groot (De Hospita) en Wilminks Kweek, begeleid door een live band.

Buma Cultuur
Tijdens de galabijeenkomst in Enschede worden nog twee andere prijzen uitgereikt: de Buma Kindermuziekprijs 2022 en de Buma Samen Muziek Maken-prijs. Die laatste is een nieuwe aanmoedigingsprijs voor makers van kindermuziek: componisten, tekstdichters en uitvoerenden.

Naomi Inez Wielinga, beter bekend als de Liedjestovenaar, is de eerste winnaar van deze tweejaarlijkse prijs, die wordt uitgereikt door directeur Frank Helmink van Buma Cultuur.

De Buma Kindermuziekprijs, een oeuvreprijs, gaat dit jaar naar Ernst, Bobbie en de rest, in het dagelijks leven Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende. Hun kinderserie werd 25 jaar geleden voor het eerst op tv uitgezonden, maar boekt ook grote successen in het theater en de bioscoop.

De Buma-jury roemt de twee vanwege hun liedjes over herkenbare thema’s voor jonge kinderen tussen vier en tien jaar. ‘Liedjes die kinderen uitnodigen om hardop mee te zingen'. Ook deze prijs wordt uitgereikt door Frank Helmink.