Ruth Klückers winnaar Kick That Ass-Award 2018

21-10-2018 @ 14:07

Ruth Klückers is met haar project 'A Drive for Seaweed' tot winnaar van de Kick That Ass-Award 2018 bekroond. Deze award is een initiatief van ontwerper Maarten Baas en wordt door Lowlands ondersteund. De Kick That Ass-Award wordt jaarlijks tijdens Dutch Design Week uitgereikt aan een afstudeerder van Design Academy Eindhoven die het afstudeerjaar heeft gebruikt om -ongeacht adviezen of opdrachten- binnen zelf gestelde kaders een authentiek werk te maken.

In de veelheid van eisen en verwachtingen waaraan studenten in hun examenjaar moeten voldoen, is de Kick That Ass-Award een verademing. De criteria die aan het werk worden gesteld zijn eenvoudig: er hoeft geen diepgravend onderzoek aan ten grondslag te liggen, geen oplossing voor een probleem gevonden te worden, het werk hoeft geen betere wereld te beloven, geen revolutionaire materialen te gebruiken en het hoeft zelfs niet eens een functie te hebben.

Als tegenhanger van de Keep An Eye-Award, is ook de Kick That Ass-Award een jaarlijkse prijs voor afstudeerwerk van studenten aan Design Academy Eindhoven. De Kick That Ass-Award is voor de student die het afstudeerjaar heeft gebruikt om -ongeacht adviezen of opdrachten- binnen zelf gestelde kaders een authentiek werk te maken. Vaak tegen de stroom in maar altijd met een doel voor ogen. Een waardig Kick That Ass-project straalt de energie, het werkplezier, de urgentie en de eigenheid uit die de student erin heeft gelegd. En guess what: vaak zijn dit de meest revolutionaire, diepgravende, probleemoplossende en met een beetje mazzel zelfs functionele projecten.

De winnaar wordt bepaald door een uiterst subjectieve jury bestaande uit award initiator Maarten Baas en de winnaar van het vorige jaar. Op basis van een gezond onderbuikgevoel bepalen zijn welk project dusdanig ass-kicking is dat het mag worden bekroond met een unieke bokaal. Lowlands stelt een geldprijs van €2.500,- ter beschikking en plaatst het project prominent op Lowlands 2019. Daarnaast krijgt de winnaar de opdracht om de bokaal voor zijn of haar opvolger te ontwerpen.

Met A Drive for Seaweed ontwikkelde Ruth Klückers een truck waarmee ze door heel Europa zeewier verbouwt, verwerkt en er gerechten mee maakt. Daarbij nodigt ze mensen uit om kennis te delen en te discussiëren over voedselproblematiek en het voedsel van de toekomst. Zeewier wordt gezien als een belangrijke voedingsbron in de nabije toekomst. Het is in ruime mate voorhanden, het verbouwen is milieuvriendelijk en zeewier heeft een hoge voedingswaarde. Met haar project wil ze aandacht vestigen op de vele mogelijkheden van deze natuurlijke voedingsbron. In de truck is een verzameling objecten te zien die het verhaal achter zeewier vertellen.

Eerdere winnaars zijn Bart Joachim van Uden met 'Cathedral' en 'Marble Earth' en Theophile Blandet met 'Fountain of Money'.
A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS
16 + 17 + 18 augustus 2019
Evenemententerrein Walibi Holland, Biddinghuizen
lowlands.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Deel dit artikel op: