Wende wint Annie M.G. Schmidtprijs

15-04-2018 @ 21:13

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur, is toegekend aan het lied Voor alles, gecomponeerd en uitgevoerd door Wende Snijders en de tekst is geschreven door Joost Zwagerman. De Annie M.G. Schmidtprijs bekroont het beste Nederlandstalige oorspronkelijke theaterlied uit het voorgaande seizoen.

De 26e editie van de uitreiking vond plaats in Theater Bellevue, als onderdeel van de uitgebreide feestelijke festivaleditie AKF Deluxe. Voorafgaand aan de uitreiking brachten alle genomineerden hun lied ten gehore waarna de juryvoorzitter Jacques Klöters de winnaar bekend maakte.

De jury over Voor alles:
"Wende gebruikt een tekst van de bovenste plank voor haar intrigerende lied over angst. Het is een lange opsomming van beelden onderbroken door een gezongen refrein dat je niet loslaat. Dat maakt het tot een lied van grote allure waarin muzikaal een nieuwe bladzijde wordt opengeslagen in de geschiedenis van de kleinkunst, een lied waaronder de dwingende hartslag klinkt van een hartstochtelijke zangeres, een griezelig goed lied."

Wende ontving een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen, en een geldbedrag van 3.500 euro. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Doris Baaten (actrice/zangeres), Hijlco Span (programmamaker/presentator Volgspot), Anne van Rijn (cabaretière/zangeres/ theatermaakster) en Martijn Breebaart (pianist/componist).

De andere genomineerden van de Annie M.G. Schmidtprijs waren:
Geloven van Youp van 't Hek, Meisjes van Kirsten van Teijn, Wat is er mis met luisteren van Wiebe Kaspers, Syp van der Ploeg en Gé Reinders, Woordenman van Stef Bos (tekst) en Marcel de Groot (compositie en uitvoering) en Ze zijn weer thuis van Mylou Frencken.

De Annie M.G. Schmidtprijs werd voorgaande jaren gewonnen door:
Kiki Schippers en Rolf Verbaant met Er spoelen mensen aan (2016)
Jan Rot met Stel dat het zou kunnen… (2015)
Yentl en de Boer met Ik heb een man gekend (2014),
Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met Mijn Kind (2013),
Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met Vinkeveen (2012),
Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met Zomaar Onverwacht (2011)

Voor meer informatie over de Annie M.G. Schmidtprijs:
www.anniemgschmidtprijs.nl
www.amsterdamskleinkunstfestival.nl
www.bumacultuur.nl