18.000 bezoekers op Jubileumeditie van Amsterdam Roots Festival

30-06-2017 @ 20:39

De 35-jarige jubileumeditie van Amsterdam Roots Festival 2017 werd gevierd met een nieuw programma: naast muziek ook circus en een verdiepingsprogramma. Gedurende zeven dagen waren er meer dan 30 programma’s te zien met artiesten uit alle delen van de wereld. Het festival is enorm gegroeid en zal komende jaren verder doorgroeien in samenwerking met onder andere van Cineblend tot Bimhuis en van Black Heritage Tours en Afrovibes tot Pakhuis de Zwijger.

Muziek Roots indoor
Amsterdam Roots 2017 opende met de zangeres Nahawa Doumbia uit Mali in Paradiso. Traditioneel, vurig en verrassend eigentijds in een volle Paradiso bovenzaal. Op donderdagavond stak de Toeareg band Kel Assouf, scherp af tegen het architectonische decor van het Muziekgebouw aan ’t IJ in samenwerking met The Rest is Noise. Op vrijdagavond zette de Libanese zanger en pianist Bachar Mar-Khalife de Bimhuis bezoekers aan het dansen met zijn energieke mix van Arabische muziek en jazz.

Roots Context indoor & film
Roots context programma opende op World Refugee Day dinsdag 20 juni 2017. In Pakhuis de Zwijger nam het publiek kennis van inspirerende en optimistische projecten, vaak initiatieven van voormalig vluchtelingen zelf, waarbij geëngageerde kunst en cultuur een rol spelen. Tijdens de theatrale boottocht Sites of Memory Oost werd het publiek het verhaal verteld over het koloniale en slavernijverleden van Amsterdam. De belangstelling was zo groot dat er extra voorstellingen werden ingelast. Dit jaar was er ook voor het eerst film te zien. In samenwerking met Cineblend waren drie dagen lang documentaires te zien in Jungle, het voormalig Muiderpoorttheater.

Roots Open Air
Roots Open Air trok dit jaar 18.000 bezoekers, ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar, ondanks dat het weer dit jaar veel minder goed was. De zon bleef de hele dag achter de wolken verscholen. De sfeer was er echter niet minder om. De Roots bezoekers genoten met volle teugen van één van de meest (cultureel) diverse festivals van Nederland. Niet alleen de artiesten kwamen van overal ter wereld, ook het publiek was een bonte mix van culturen, leeftijden en lifestyles.

Circus
Circus en straattheater waren dit jaar nieuw op Roots en bleek een perfecte aanvulling: Steltlopers vermomd als giraffe, een reuzen marionet, een ballerina op een manshoge wereldbol, een dicyclette met wielen van een diameter van 2 meter, luchtacrobatiek op betoverende oriëntaalse muziek, slapstick, bizarre decors, urban-circus en meer. In de circustent speelde de Nederlandse groep Lingua Franca met TK Circus. Op het open veld zaten kinderen met hun ouders ademloos toe te kijken naar de komische acrobaten uit Casablanca en de adembenemende acts van de Ethiopische circusgroep Fekat.

Muziek
Op de 2 muziekpodia speelden 13 acts uit de hele wereld: de Turkse jaren 70 funk van Altn Gün uit Amsterdam, de 18-koppige Newen Afrobeat en zangeres Pascuala Ilabaca y Fauna uit Chili, de stomende voodoo funk van Poly-Rythmo uit Benin. De Keniaanse Roots van Ogoya Nengo trok veel Surinamers naar het podium, en de party salsa van La Mambanegra zette het grote veld op stelten als afsluitende act.

Context
Ruimte voor reflectie en interessante gesprekken was aanwezig in de intieme Context Palace tent met verschillende verdiepingsprogramma’s en unplugged performances die live werden gestreamed. De dag begon met een ‘Socratisch Gesprek’ over superdiversiteit, waarna Sunny Bergman een paneldiscussie leidde over de dekolonisatie van het begrip ‘Wereldmuziek’. Machteld Vinkenborg, programmamaker bij De Correspondent interviewde verschillende artiesten vergezeld van unplugged optreden. Het Context programma werd besloten met een Indonesische ‘monkey dance’ workshop uit Indonesië, onder leiding van de directeur van de Tong Tong Fair.