Bart Wirtz: nieuw album en tour

12-09-2016 @ 21:57

‘Het hoofd versus het hart’ vormt het centrale thema op 'Beneath the surface'. Het nieuwe album van altsaxofonist Bart Wirtz gaat over verschillende soorten emoties, emoties die aan en ónder de oppervlakte liggen. De tracks op het album kleuren elk een ander gevoel en samen een volledig pallet. Met dit vierde solo studioalbum slaat Wirtz een nieuwe richting in. De blend van hiphop, rock, jazz en funk breekt met het geluid van zijn eerdere werk. 'Beneath the surface' verschijnt op 7 oktober op Wirtz’ eigen label iDreamer Records.

Beluister hier een track van het nieuwe album

'Beneath the surface'
When the head fights but the heart chooses.”
Emoties die aan en ónder de oppervlakte liggen vormen de rode draad op dit album. Sommige emoties zoals persoonlijke twijfel, onzekerheid zijn duidelijk, andere blijven vaag en ongrijpbaar. Om er grip op te krijgen moeten ze sowieso eerst worden geuit! Bart Wirtz reflecteert op het verleden, geeft een visie voor de toekomst en grijpt het ‘nu’.
De blend van hiphop, rock, jazz en funk heeft Wirtz niet eerder, en niet op deze manier vastgelegd. De toevoeging van elektronica en effecten creëert de illusie dat sommige geluiden en ritmes uit ‘een kastje’ komen terwijl ze in werkelijkheid met echte instrumenten, vervormd door effecten, zijn ingespeeld. Het album is niet zozeer gericht op Wirtz’ eigen saxofoonspel, maar meer vanuit de dieperliggende behoefte om mooie muziek te maken. Geen wereldkampioenschap saxofoon spelen.
Wirtz schreef de composities goeddeels zelf en tekende ook weer voor de productie. Naast saxofoon is hij te horen op varitone, organelle, fluit, percussie, omnichord en vocalen. De band wordt verder gevormd door Emiel van Rijthoven op toetsen, Kasper Kalf op bas en Niek de Bruijn op drums. Frank Wienk (ook wel bekend als Binkbeats) verzorgt percussie, vocalen, synths & sounds. Gastbijdragen zijn er van de Britse rapper/saxofonist Soweto Kinch, zangeressen Ntjam Rosie en Ai Ming Oei en van Lucas Meijers op gitaar, Mete Erker op basklarinet en Louk Boudesteijn op trombone.
De basis voor het album is gelegd in België, in de fameuze Jet Studio Brussel. Voor de mix tekende de in Duitsland werkende Richard Ojijo (Cody Chestnutt, Selah Sue); voor de master Zlaya Loud! (Motorpsyho, The Gathering, The New Cool Collective, Nynke Laverman).

BART WIRTZ
De altsaxofonist maakt al meer dan tien jaar deel uit van het Artvark Saxophone Quartet, speelt in het New Rotterdam Jazz Orchestra en was (mede-)oprichter en artistiek leider van Monsieur Dubois en The Young Sinatras (later The Very Next).
Hij sleepte verschillende jazzprijzen in de wacht waaronder de Erasmus Jazzprijs, Leiden Jazz Award en de Breda Jazzprijs.
In 2012 zorgde Wirtz’ tweede, het in New York opgenomen, album ‘iDreamer’ (met o.a. Nicholas Payton) voor een stroomversnelling in de carrière van Wirtz. Het leverde hem de Edison Jazzism Publieksprijs 2012 op. The track ‘Evolution of the Innocent’ belandde op een Spotify playlist en werd meer dan drie miljoen keer gestreamd. Voor de opvolger ‘Interview’ (2014) werkte Wirtz samen met de Amerikaanse trompettist Sean Jones. Op 7 oktober 2016 verschijnt ‘Beneath the Surface’.

LIVE
24 september Late Summer Jazz - Markant Uden
09 oktober De Schouwburg – Cuijk
14 oktober Jazz in De Toonzaal - De Toonzaal Den Bosch
15 oktober DJS – Dordrecht
22 oktober Blue Note Club Sessions - Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven
30 oktober Jazz International - LantarenVenster – Rotterdam
25 november Drommedaris – Enkhuizen
26 november Nacht van de Jazz - TivoliVredenburg - Utrecht
01 december Beaux Jazz - Chasse Theater – Breda
02 december Jazzpodium de Tor – Enschede
21 december De Kluiz - Oosterhout

www.bartwirtz.com