Jazzdag maakt eerste namen showcasefestival en conferentie bekend

25-04-2015 @ 12:47

De Jazzdag presenteert de eerste namen van het showcaseprogramma. Tijdens de negende editie van het showcase- en netwerkevenement voor de Nederlandse jazzwereld op 26 en 27 juni zullen Ntjam Rosie, Corrie van Binsbergen (solo), Gosto, Azure Hiptronics, Antimufa, Joyce-Lou & JDMC, Phil's Music Laboratory, Pieter Bast E.S.P. Quintet, Pierre Dunker Music en Roos Jonker optreden tijdens het gratis toegankelijke showcaseprogramma op de Kop van Zuid in Rotterdam. Een deel van de programmering is al bekendgemaakt in de radioshow 'Dutch Jazz' op Sublime FM en bij 'Mijke en Co Live' op Radio 6. 

Het showcaseprogramma vindt 's avonds plaats in LantarenVenster, Hotel New York en Kantine Walhalla. Het festival biedt een staalkaart van nieuwe programma’s van jong talent en meer gevestigde namen en is onderdeel van de Jazzdag, de netwerkconferentie en het festival voor jazz in Nederland. Alle aanmeldingen voor de showcases zijn beoordeeld door een commissie bestaande uit toonaangevende professionals uit de jazzsector. Dit jaar werd de selectie bepaald door Michelle Kuypers (Mojo, North Sea Jazz Festival), Co de Kloet (Radio 6, NTR), Bart Suèr (Dox Records), Merijn Thiemessen (Sublime FM) en Niels Nieuborg (North Sea Jazz Club). De organisatie was aangenaam verrast door het grote aantal aanmeldingen voor het showcaseprogramma.

Het etaleren van Nederlands jazztalent is één van de pijlers van de Jazzdag. In de vorige edities traden acts op als Benjamin Herman, BRUUT!, Maite Hontelé, Re:Freshed Orchestra en Tin Men and the Telephone. 

Conferentieprogramma
Overdag is de volledige jazzscene aanwezig in LantarenVenster voor het conferentieprogramma van de Jazzdag. Meer dan duizend artiesten, A&R-managers, journalisten, labelvertegenwoordigers, producenten en muziekuitgevers uit Nederland en Europa komen bijeen om zaken te doen, te netwerken, nieuw talent te ontdekken bij de showcases en om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen tijdens het conferentieprogramma.

De eerste onderwerpen en sprekers voor het conferentieprogramma zijn bekend. De eerste panels zijn:
-De toekomst van jazz op de Europese radio. Naar aanleiding van het mogelijke vertrek van Radio 6 een urgent onderwerp.
-Online muziekgebruik en jazz-auteurs, met o.a. Michiel Laan (Manager Digital BumaStemra) en Beatrice van der Poel (muzikant, Ledenraad BumaStemra).
-Hoe kan de jazzsector er voor zorgen dat aanstormende talenten zich kunnen doorontwikkelen? Die vraag staat centraal bij het panel over talentontwikkeling, waarin onder meer het Europese project CrissCrossEurope van Muzieklab Brabant wordt toegelicht.
-Online distributie en promotie van muziek biedt ook voor onafhankelijke muzikanten mogelijkheden een breed publiek te bereiken. Jochem Tromp (Dox Records/Soepermarkt), NORMA en anderen geven tekst en uitleg.
-De vinylmarkt groeit maar door. Wat voor mogelijkheden liggen daar voor jazz? Met o.a. Giovanca en Mark Kneppers (Velvet Vinyl).
-Conservatoria zijn niet alleen belangrijk om nieuw talent op te leiden, ze hebben vaak ook een groot netwerk van podia en muzikanten (alumni en docenten). Codarts (Rotterdam), Trinity College (Londen) en Siena Jazz (Italië) bespreken wat jazzopleidingen kunnen betekenen voor de muziekpraktijk.

Uiteraard keren ook het populaire matchmakingprogramma en het demopanel weer terug. Meer panels en sprekers volgen.

Talent
Ook aan de allerjongste talenten biedt de Jazzdag een podium. Net als vorig jaar siert het onderdeel Next Generation Jazz de programmering van de vrijdagavond. De beste studenten van de zeven Nederlandse masteropleidingen zullen hier het publiek verrassen. Ook de winnaars van het Prinses Christina Jazz Concours en het Jazz Vocalisten Concours treden op. De internationale ambities van de Jazzdag krijgen meer dan ooit vorm door de toevoeging van de EBU European Jazz Competition plaats. Deze vindt op zaterdag 27 juni plaats in LantarenVenster.

De Jazzdag is het startschot voor North Sea Round Town, dat tussen 26 juni en 12 juli meer dan 200 jazzconcerten organiseert op 100 locaties in Rotterdam.

De Jazzdag wordt georganiseerd door Buma Cultuur en is een initiatief van Buma.

De Jazzdag wordt mogelijk gemaakt door: Buma, Sena, NORMA, Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals en North Sea Round Town.
Mediapartners zijn: NTR/Radio 6, Sublime FM, MyRadio, Djazz.tv en Jazzism.

www.jazzdag.nl