3Doc van Racoon: Blue Days, Song Days

27-01-2015 @ 20:59

De documentaire Blue Days, Song Days is een zoektocht naar het geheim en de magie van het ideale liedje van drie minuten, gemaakt door Racoon. De Zeeuwse band is altijd op zoek naar de ‘volmaakte’ popsong. Liedjes, die dát zeggen wat niet uit te leggen valt. Liedjes waarin taal en muziek samenvallen. Hoe zitten ze in elkaar, hoe ontstaan ze?

Racoon is een succesverhaal. En dat succes groeit nog steeds. Al vier keer trad Racoon op tijdens Pinkpop. Het meest recente album van de band, Liverpool Rain (2011), stond maar liefst 79 weken in de Album Top 100 genoteerd. In 2014 won de band twee 3FM Awards, terwijl Racoon toch nauwelijks nieuwe muziek uitbracht.

Maar het verhaal van Racoon is ook een verhaal van doorzettingsvermogen. De groep raakte begin 2000 haar labelcontract kwijt. Vervolgens deden de muzikanten het gewoon maar zelf. Uiteindelijk leverde deze strategie de grootste hit uit hun carrière op: Love You More. Terecht wordt het kwartet door 3voor12 ‘de grootste indieband van Nederland’ genoemd: Racoon doet alles nog steeds op eigen voorwaarden.

Provinciegenoot Erik de Bruyn (Wilde Mossels) legt in Blue Days, Song Days op intieme wijze de geboorte van de songs van All in Good Time vast, het nieuwe langverwachte album dat binnenkort verschijnt. En passant legt De Bruyn feilloos de dynamiek van een zeer succesvolle Nederlandse popband bloot.

Regie: Erik de Bruyn
Productie: Zeppers Film, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds

TV: zaterdag 14 maart om 22.35 uur op NPO 3