Tony Bennett en Lady Gaga op North Sea Jazz 2015

06-12-2014 @ 20:14

Crooner Tony Bennett en Lady Gaga hebben enkele Europese concert data bekendgemaakt. Als onderdeel van hun ‘Cheek to Cheek’ tournee zullen zij op vrijdag 10 juli optreden op het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival.

Tijdens de 'Cheek to Cheek’ tournee brengen Tony Bennett en Lady Gaga (haar echte naam is Stefani Joanne Angelina Germanotta) nummers van hun veelgeprezen album ‘Cheek to Cheek’, dat meteen bij verschijning op #1 binnenkwam in de Amerikaanse Billboard Album Top 200 hitlijst. Op 88-jarige leeftijd is Bennett de oudste artiest in de muziekgeschiedenis met een #1-album in de Billboard charts. Voor Lady Gaga betekende ‘Cheek to Cheek’ haar 3e opeenvolgende #1-album in iets meer dan drie jaar.

Cheek to Cheek’ bevat klassieke jazzstandards gezongen door Lady Gaga en Tony Bennett in zowel duet- als solo-uitvoeringen. Van het titelnummer via ‘But beautiful’ tot ‘I will not dance’ laat het album de chemie horen tussen de twee artiesten, die 60 jaar in leeftijd verschillen. Zoals Tony Bennett zegt: "Wat ik echt leuk vind aan jazz zanger zijn, is dat jazzartiesten zeer creatief zijn, erg eerlijk, van frase tot frase.” Lady Gaga voegt daaraan toe: “We wilden iets maken dat perfect klinkt vanwege de kwaliteit van de emotie, de eerlijkheid.”

Op ‘Cheek to Cheek’ staat als solonummer van Lady Gaga ‘Lush Life’, terwijl Tony Bennetts een uitvoering brengt van ‘Sophisticated Lady’. De nummers vullen elkaar aan, legt Lady Gaga uit: “Ik vond het geweldig om 'Lush Life' op te nemen, Tony heeft me emotioneel door het proces begeleid.” Bennett vult aan: “Ik zong ‘Sophisticated Lady' als antwoord op haar 'Lush Life'. En omdat Duke Ellington het nummer schreef; hij werkte samen met Billy Strayhorn, de componist van 'Lush Life'”.

Cheek to Cheek’ werd in ruim een jaar tijd in New York opgenomen. Op het album spelen jazzmuzikanten mee die verbonden zijn aan beide artiesten. Zoals de leden van Bennett’s kwartet: Mike Renzi, Gray Sargent, Harold Jones en Marshall Wood, alsmede pianist Tom Ranier. Ook de jazztrompettist Brian Newman, een oude vriend en collega van Lady Gaga, doet op het album mee met zijn New Yorkse kwintet. Jazzsolisten op de verschillende nummers zijn onder anderen tenorsaxofonist Joe Lovano, trompettist George Rabbi en de in juli overleden fluitist Paul Horn.

Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival
10, 11 en 12 juli 2015
Ahoy, Rotterdam
Early bird driedagenkaarten: € 180 (excl. servicekosten).

De Early bird driedagenkaartverkoop voor het festival is inmiddels gestart, losse dagkaarten zijn te koop vanaf 31 januari.

www.northseajazz.com