N.a.v. Sterfdag: Ramses Shaffy-wandeling met gids door Amsterdam

16-11-2014 @ 15:19

Ramses Shaffy overleed op 1 december 2009, komende maand vijf jaar geleden. Kleinkunstkenner en wandelgids Daan Bartels eert de zanger en acteur rondom zijn sterfdag door het organiseren van Ramses Shaffy-wandelingen door het centrum van Amsterdam.

Daan Bartels: “Tijdens de wandelingen vertel ik Ramses’ levensverhaal precies op de plekken waar een belangrijk deel van zijn leven zich daadwerkelijk afspeelde. Juist dat maakt het een bijzondere ervaring.”
De Ramses Shaffy-wandelingen starten bij het Centraal Station en eindigen op de Dam. De te wandelen route is bijna 10 kilometer lang en wordt afgelegd in ongeveer drie uur, inclusief koffiestop. Plaatsen die worden aangedaan zijn onder andere de woningen van Ramses Shaffy in de Derde Weteringdwarsstraat en aan de Herengracht, de Stadsschouwburg, het café waar Shaffy werd voorgesteld aan Liesbeth List en de plek waar hij het lied ’t Is stil in Amsterdam schreef.

Daan Bartels: “Ramses hield van Amsterdam en veel van zijn liederen verwijzen letterlijk naar plekken in de stad. Alles wat ik daarover te weten ben gekomen, deel ik tijdens de wandelingen met andere liefhebbers van zijn werk.
Ramses Shaffy verhuisde op zijn negentiende naar Amsterdam en ging er studeren aan de Toneelschool. Zijn toneelloopbaan verruilde hij na verloop van tijd voor een carrière als zanger van Nederlandstalige chansons. Solo en in samenwerking met Liesbeth List scoorde hij vele hits, waarvan Sammy, Laat me en Pastorale de bekendste zijn. Shaffy stond bekend om zijn losbandige en onafhankelijke levensstijl. Hij overleed op 76-jarige leeftijd in het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam, waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde.

De Ramses Shaffy-wandelingen zijn gepland op 30 november, 1 december en 6 december. Deelnemen aan de wandeling kost 12,50 euro. Aanmelden kan via website Het Lied: www.hetlied.nl.