Buma Boy Edgarprijs naar pianist en componist Jeroen van Vliet

27-06-2014 @ 18:31

Op de eerste dag van de Jazzdag in Rotterdam, vrijdag 27 juni, zijn de winnaars bekendgemaakt van twee belangrijke Nederlandse jazzprijzen. Juryvoorzitter Frank Bolder onthulde wie in december in het Bimhuis de Buma Boy Edgarprijs in ontvangst mag nemen. De wisseltrofee van Jan Wolkers en een geldbedrag van € 12.500 gaan naar pianist en componist Jeroen van Vliet. ‘Hij behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Een warm persoon die zich nooit laat verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren, maar altijd trouw is aan de mooie klank,’ aldus het juryrapport. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe hoofdsponsor Buma Cultuur en Sena.

Ook wordt de Jazzdag Industry Achievement Award uitgereikt aan het Nederlands Jazzarchief. De prijs is bestemd voor personen of instellingen die zich gedurende langere tijd op een bijzondere manier hebben ingezet voor de Nederlandse jazzsector. Directeur Paul Gompes zal namens zijn team de prijs 27 juni s'avonds in ontvangst nemen.

A Great Day in Rotterdam
Eerder op de dag was Katendrecht het toneel van een bijzondere fotoshoot. Naar het voorbeeld van de beroemde foto ‘A Great Day in Harlem’ vol grote Amerikaanse jazz-sterren werd een Nederlandse pendant gemaakt. Fotograaf Joop Reijngoud zorgde voor een uitzonderlijk groepsportret met veel Nederlandse jazzhelden.

Voor de jazzprofessionals begon de Jazzdag met een pittig conferentieprogramma. In panels werd gediscussieerd over onderwerpen als de toekomstperspectieven van conservatoriumstudenten, partage-regelingen en de zelfredzaamheid van muzikantencollectieven.

Showcaseprogramma barst los
Op drie locaties: LantarenVenster, Hotel New York en het schip De Ameland zijn de showcases de tweede hoofdmoot van de eerste dag. Ruim 30 aanstormende en gevestigde jazzacts laten in een gratis toegankelijk programma zien en horen wat ze waard zijn. Als afsluiter is vanaf middernacht een jamsessie gepland waarin zoveel mogelijk optredende artiesten de muzikale degens zullen kruisen.

Internationale zaterdag
Zaterdag 28 juni, is de opzet van de Jazzdag internationaal van aard. Zowel het conferentieprogramma als de matchmaking kijkt dan over de grenzen. ’s Avonds staan showcases gepland voor de avontuurlijkste jonge bands uit een aantal Europese landen, geselecteerd door programmeurs van belangrijke festivals uit die landen. Ook dat programma is weer gratis toegankelijk voor het grote publiek.

www.jazzdag.nl