The Upsessions werken samen met reggae-icoon Lee 'Scratch' Perry

21-05-2014 @ 20:51

Een jongensdroom kwam uit toen The Upsessions in eind 2013 samen met reggae-icoon en Grammy-winnaar Lee 'scratch' Perry vijftien nieuwe tracks opnamen. In hun zelfgebouwde studio kwamen ze met Perry én blazerssectie tot het vierde album The Upsessions Shake It. Ook de Nederlandse singer/songwriter Tim Knol is op dit album te horen. Door deze gastbijdrages, maar ook door uitstapjes naar ska, calypso, soul en funk, is 'Shake it!' diverser en spannender dan ooit.

De basis van het album ligt nog altijd bij de 'early reggae'. Toen Boss van Trigt, zanger en oprichter van de band, voor het eerst in aanraking kwam met deze zeer onbekend gebleven stijl wist hij het; die muziek moet weer gespeeld en gehoord worden. Deze oervorm van reggae, ontstaan uit de Jamaicaanse ska van begin jaren '60, was rauw, scherp, snel, aggresief en vooral zeer dansbaar. De teksten gingen over meisjes, vechten, drank, seks en zaten vaak vol humor en dubbele betekenissen.

Hoewel de early reggae altijd enigszins underground is gebleven, bestaat er wereldwijd nog altijd een 'scene' voor deze vroege Jamaicaanse muziek en the Upsessions speelden daar met hun debuutalbum 'The new heavyweight champion' uit 2007 goed op in. Vanaf de release van dat album, uitgebracht door het legendarische Britse ska-label Moon Ska Records tourden ze door heel Europa, van Spanje tot Servië en van Denemarken tot Engeland.

Het tweede album 'Beat you reggae' uit 2010 zorgde ervoor dat de band ook in Nederland aan populariteit won. De snelle, energieke en zomerse reggae bleek het op festivals als Lowlands, Zwarte Cross, Into the great wide open en Paaspop uitstekend te doen. Na een derde album en verschillende optredens op grote Europese ska-en reggaefestivals, en zelfs een optreden voor 5.000 feestende Brazilianen in Sao Paulo, zijn the Upsessions nu terug met hun vierde album: 'Shake it!'

The Upsessions Shake It verschijnt wereldwijd via Grover Records en in de Benelux op Excelsior Recordings.

https://www.facebook.com/theupsessions

Genre: Reggae / Ska / Gipsy / World

Label: Excelsior Recordings

Release Date: 30 May 2014