Expositie 65 jaar Nederlandstalige Klassiekers

26-03-2014 @ 22:22

Donderdag 10 april start de nieuwe expositie '65 Jaar Nederlandstalige Klassiekers' Spring maar achterop.. in museum RockArt - Zekkenstraat 42  -  3151 XP Hoek van Holland

Voor het eerst in de bijna tienjarige geschiedenis van Museum RockArt staat tijdens de komende expositie de Nederlandstalige popmuziek in de schijnwerpers. Aan de hand van 200 singles uit de periode 1947-2011 die je klassiekers zou mogen noemen, wordt het verhaal van de Nederlandstalige popmuziek verteld. Voor alle naoorlogse generaties zal dit ongetwijfeld een feest van herkenning zijn. Van Eddy Christiani met “Spring maar achterop” tot Gers Pardoel met “Ik neem je mee”. Natuurlijk mag Conny Vandenbos met “Ik ben gelukkig zonder jou” niet ontbreken, net als de tegenhanger daarvan “Blijf bij mij”, het duet van Paul de Leeuw en Ruth Jacott. Maar ook wordt er aandacht besteed aan inmiddels min of meer vergeten nummers zoals “Ketelbinkie”, “Ploem ploem jenka”, “Hé kom aan”, “Kleine jodeljongen”, “Ademnood” en “Jij bent de zon”.

Waren de eerste successen vooral Nederlandse versies van Engelse en Amerikaanse hits, later volgden ook origineel Nederlandse smartlappen, carnavalskrakers, protestsongs en luisterliedjes. Onder invloed van groepen als Doe Maar ontstond er in de jaren tachtig van de vorige eeuw een echte Nederlandstalige popcultuur die heden ten dage nog steeds door artiesten als Marco Borsato, Frans Bauer, Guus Meeuwis, Jan Smit, Gerard Joling en Nick & Simon wordt uitgedragen.

Vanzelfsprekend is er ook de nodige aandacht voor de Nederlandse inzendingen naar het Eurovisie Songfestival. Niet alleen de successen van Corry Brokken, Teddy Scholten, Lenny Kuhr en Teach In komen aan bod maar natuurlijk worden ook de flops van de Spelbrekers en Sieneke niet vergeten. In de lijst is verder een plaatsje ingeruimd voor artiesten die in dialect zingen zoals Normaal en Rowwen Hèze en zelfs het Friese duo Twarres ontbreekt niet.

In één vitrine wordt ook nog de prehistorie van het Nederlandstalige lied belicht. Dat is de periode voor de Tweede Wereldoorlog. Daar vind men artiesten als Koos Speenhoff, Jean-Louis Pisuisse, Louis Davids, Lou Bandy en Willy Walden.

Kortom, voor alle liefhebbers van Nederlandstalige popmuziek valt er van 10 april tot en met 3 augustus genoeg te genieten in Museum RockArt te Hoek van Holland.

Daarnaast is er natuurlijk nog veel meer interessant materiaal te zien van o.a. Andy Tielman, de SoundPush Studio en over de geschiedenis van zeezenders zoals Radio Veronica.

De officiële opening van deze expositie vindt plaats op zondag 6 april rond 15.00 uur en zal worden verricht door Herman Stok. Herman Stok presenteerde als een van de eerste in Nederland jongeren muziekprogramma's zoals 'Tijd voor Teenagers' en 'Top of Flop'.

http://www.rockart.nl/

https://www.facebook.com/pages/Museum-RockArt/