Pop Media Prijs 2013 naar Mary Go Wild & Dutch Dance

18-01-2014 @ 20:32

De twintigste Pop Media Prijs is op zaterdag 18 januari 2014 tijdens Eurosonic Noorderslag in de Groninger Oosterpoort uitgereikt aan de twee boekprojecten Mary Go Wild (onder redactie van Arne van Terphoven, Gert van Veen, Britta Moller en Alex Slagter) en Dutch Dance (geschreven door Mark van Bergen, Xander uitgevers).

De Pop Media Prijs wordt uitgereikt door Hogeschool Inholland ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek. Aan de Pop Media Prijs is een bedrag verbonden van € 2.500,-, dat door de Hogeschool Inholland beschikbaar wordt gesteld. Door dit initiatief te sponsoren, verbindt de hogeschool haar studenten Muziek en Media & Entertainment Management met hun toekomstige werkveld.

Enkele citaten uit het juryrapport:
Dutch Dance en Mary Go Wild vertellen ieder op hun eigen manier het verhaal van 25 jaar dance in Nederland en vullen elkaar op een unieke manier daarin aan.”

Over Mark van Bergen (Dutch Dance):
Een vlot verteller met de nodige journalistieke ervaring, die het gevoel van de scene goed weet weer te geven.

Over Mary Go Wild:
Een bonte verzameling verhalen, visies en beelden. Sprankelend en visueel verpletterend. Een uniek project.

De Pop Media Prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van een popjournalist waarbij in het bijzonder wordt gelet op bijzondere prestaties in het afgelopen jaar. Kandidaten zijn individuen, of in een enkel geval initiatieven of projecten, vanuit alle geledingen van de media: pers, boeken, radio, tv, online media, documentaires, film, fotografie. Hierbij gaat het in alle gevallen om publicaties met als onderwerp popmuziek. Na de publicatie van de longlist en een publieke stemronde heeft een onafhankelijke jury 3 genomineerden benoemd. Deze jury bestaat dit jaar uit: Tom ter Bogt (hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur, voorzitter), Wijnand Honig (eindredacteur muziek NPS televisie), Charlie Dee (muzikant) en Saul van Stapele (winnaar Pop Media Prijs 2012). De derde genomineerde was het hip hop platform 101 Barz (BNN).

De prijs werd in 1994 voor het eerst uitgereikt. De winnaars waren achtereenvolgens Bert van de Kamp, Jip Golsteijn, David Kleijwegt, Martin Bril, Tom Engelshoven, Herman van der Horst, Anton Corbijn, Gijsbert Kamer, de redactie van de website 3voor12, Hester Carvalho, Lex van Rossen, Leon Verdonschot, John Schoorl, Leo Blokhuis, Jan van der Plas, Sander Donkers en Eric Corton, DWDD recordings en Saul van Stapele.