Buma/Stemra draagt bij aan toekomst van de Nederlandse muziek

26-04-2013 @ 07:57

Opbrengst zeven jubileumevenementen naar muziekonderwijs op Nederlandse scholen

Buma bestaat dit jaar honderd jaar en maakte deze week bekend dit jubileum groots te gaan delen en vieren met Nederland. Tussen mei en oktober organiseert Buma/Stemra zeven grote jubileumevenementen waar een dwarsdoorsnede van de Nederlandse muziek te zien zal zijn. Toegang bedraagt slechts 5 euro. Deze 5 euro komt geheel ten goede aan Buma Music Academy, wat een lesprogramma is dat muziekonderwijs terugbrengt op basisscholen en stimuleert op middelbare scholen. Door dit initiatief wil Buma/Stemra een bijdrage leveren aan de toekomst van de Nederlandse muziek door jongeren op school kennis te laten maken met alle facetten van de muziekwereld.

Elk jubileumevenement staat in het teken van een bepaalde muziekstroming en op elk evenement treden bekende namen op uit die stroming. Zo treden Caro Emerald, Krystl en The Kik op tijdens het pop-jubileumevenement, zijn Het Goede Doel, Lange Frans, Van Dik Hout, Wolter Kroes en 3JS te zien op het Nederlandstalige jubileumevenement, komen Billy the Kit, Mr. Polska, en Erik Arbores voorbij op het dance-jubileumevenement en zijn Wouter Hamel, Ruben Hein en Michiel Borstlap te horen bij het jazz-jubileumevenement.

Muziek terugbrengen naar de jeugd, ik vind het een fantastisch initiatief van Buma om haar honderdjarig bestaan zó te delen en te vieren. Muziekles was er bij mij op school ook al weinig, maar door een talentenjacht die op school werd georganiseerd waar ik aan meedeed met mijn vriendinnetjes werd ik echt gestimuleerd verder te gaan met muziek maken,” aldus Krystl. Lange Frans voegt toe: “De jongens met wie ik in mijn jeugd muziek maakte zijn de enige jongens uit die tijd die ik nu nog spreek, die periode heeft echt een enorme impact gehad op mijn huidige muziekcarrière. Dat laat ook zien dat de toekomst van muziek bij de jeugd ligt en ik vind het te gek dat ik daar op mijn eigen manier aan mag bijdragen.

Delen, met Buma Music Academy

Muziekonderwijs dreigt steeds meer te verdwijnen op basisscholen vanwege bezuinigingen. Dat is één van de redenen geweest voor Buma/Stemra om het initiatief Buma Music Academy in het leven te roepen. Buma Music Academy brengt muziekonderwijs terug op basisscholen door dit te financieren.

Op middelbare scholen is het initiatief Buma Music Academy uitgebreider. Naast financiering stimuleert Buma/Stemra het muziekonderwijs door middel van interactieve muzieklespakketten die o.a. door Lange Frans, Krystl en Shary-An worden gegeven en een competitie waarbinnen scholen tegen elkaar strijden om de Buma Music Academy award. Onderdeel van Buma Music Academy is het televisieprogramma Music Academy.

Vieren, met zeven jubileumevenementen

In de maanden mei tot en met oktober worden zeven muziekevenementen georganiseerd door heel Nederland om het honderdjarig bestaan van Buma/Stemra te vieren. Elk muziekevenement heeft zijn eigen thema, de zeven thema’s zijn: jazz, dance, pop, Nederlandstalig, kleinkunst, multimedia en klassiek. Toegang tot de jubileumevenementen is €5,= per persoon, de opbrengsten van de jubileumevenementen gaan rechtstreeks naar het muziekonderwijs in Nederland via Buma Music Academy.

Naast het werven van fondsen voor Buma Music Academy hebben de jubileumevenementen het doel Nederland (meer) kennis te laten maken met de Nederlandse wereld van muziek. Om de breedte van het muzikale werkterrein van Buma/Stemra weer te geven is de programmering van de jubileumevenementen gebaseerd op gevestigde namen, nieuw talent en verschillende muziekstromingen.

Kaarten voor de jubileumevenementen zijn te koop via de website en de website wordt continu bijgewerkt met de laatste informatie (aanvangstijden etc.) en nieuwe namen die zullen optreden op de verschillende jubileumevenementen.

Jazz | 25 mei | Singer, Laren | Tijden (ovb): 15.00 uur - 23.00 uur

Wouter Hamel; Ruben Hein; Alexander Beets Quartet; Michiel Borstlap; Cor Bakkker Jazztrio; Francesca Tandoi; Frits Landesbergen Quartet; Sebastiaan van Bavel Trio; Ntjam Rosie; Tim Wes

Dance | 1 juni | Atlantisstrand, Almere | Tijden (ovb): 14.00 uur - 23.00 uur

Billy the Kit; Mr. Polska; Erik Arbores;

Pop | 8 juni | Drafbaan, Groningen | Tijden (ovb): 14.00 uur - 23.00 uur

Caro Emerald; Krystl; The Kik; Shary-An; Valerius; Kraantje Pappie; Hef

Nederlandstalig | 14 juni | Goffertpark, Nijmegen | Tijden (ovb): 14.00 uur - 23.00 uur

Het Goede Doel; Lange Frans; Van Dik Hout; Wolter Kroes; 3JS; Leonie Meijer; Nielson; Django Wagner

Kleinkunst | 22 juni | Diligentia Theater, Den Haag

Namen en tijden worden nog bekendgemaakt

Multimedia | september | Eye Institute, Amsterdam

Datum, namen en tijden worden nog bekendgemaakt

Klassiek | oktober

Datum, locatie, namen en tijden worden nog bekendgemaakt.

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs en muziekuitgevers in Nederland en vertegenwoordigt de belangen van haar leden wereldwijd. Muziekauteurs die de exploitatie van hun muziekauteursrecht aan Buma/Stemra overdragen, kunnen rekenen op een maximale uitkering van rechtengelden, hoge kwaliteit dienstverlening en uitgebreide informatievoorziening over de laatste ontwikkelingen in de muziekwereld en het auteursrecht. Buma/Stemra promoot Nederlandse muziek ook als internationaal product door het organiseren, financieren en sponsoren van talrijke muziekevenementen door Buma Cultuur.

http://www.buma100.nl/