Debuutalbum Jacco Gardner verschijnt 11 februari wereldwijd

01-01-2013 @ 19:35

Excelsior Recordings brengt album van psychadelica talent Jacco Gardner uit in Benelux, Amerikaanse label Trouble in Mind in de rest van de wereld

Op 11 februari verschijnt het debuutalbum van de 24-jarige multi-instrumentalist en producer uit Hoorn, Jacco Gardner: Cabinet of Curiousities. In het voorjaar van 2012 bracht hij zijn eerste 7"-single Clear The Air uit op het Spaanse Action Weekend records. Deze was binnen een maand uitverkocht en gaat inmiddels ver boven de oorspronkelijk verkoopprijs van de hand op het internet.

Internationaal is Jacco Gardner niet onopgemerkt gebleven door sixties, freakbeat, avontuurlijke popliefhebbers en niet in de laatste plaats collegamuzikanten. Zo zijn de Engelse The Horrors groot fan en steken dat niet onder stoelen of banken. Ook verschenen nummers van Jacco Gardner op verschillende compilaties waaronder de Mixed Tape-compilatie van Mercedes-Benz. Een tweede single - Where Will You Go - is verschenen op het Trouble In Mind-label uit Chicago. Het label bracht eerder onder meer releases uit van Mikal Cronin, Ty Segall en The Fresh & Onlys. Het label Trouble In Mind brengt Jacco's debuutalbum wereldwijd uit. Met uitzondering van de Benelux dus, waar Excelsior Recordings haar schouders er onder gaat zetten.

Inspiratiebronnen voor Jacco Gardner's 'neo-psych', 'baroque' popnummers (zoals hij ze zelf noemt) zijn voornamelijk helden als Syd Barrett, Curt Boettcher, Brian Wilson, The Zombies en andere pioniers op het gebied van studioproductie en songwriting in de jaren 60. De sound is duidelijk herkenbaar door het gebruik van klassieke instrumenten zoals klavecimbel en strijkkwartet in combinatie met rauwe psychedelische effecten en dat allen in een onmiskenbaar popjasje.

Na een periode van louter werken aan de muziek in zijn studio in Hoorn, ging Jacco Gardner augustus 2012 met een vierkoppige band voor het eerst het podium. De komende tijd zal voornamelijk in het teken staan van spelen en toeren. Naast optredens in eigen land staan ook reeds de eerste buitenlandse optredens vast in ondermeer Spanje en Engeland. De band zal haar opwachting maken op ondermeer Le Guess Who? en Noorderslag. Op 30 januari wordt Cabinet Of Curiosities gedoopt middels een releasefuif in de OT301 te Amsterdam, in samenwerking met muziek- en cultuurplatform Subbacultcha!. En in maart staat er een Amerikaanse tournee gepland van ruim drie weken waarna Groot-Brittannië aan de beurt is. Dit zal gebeuren samen met Jos van Tol op drums, Jasper Verhulst op basgitaar en Keez Groenteman op gitaar. Die laatste twee zouden mensen kunnen kennen van Lola Kite waarin ook Jacco Gardner afgelopen jaar speelde.

In Nederland verscheen een bijzondere samenwerking tussen Jacco en het Utrechtse Bombay Show Pig. DJ St. Paul zette Bombay Show Pig en Jacco Gardner bij elkaar op een podium tijdens Festival a/d Werf in Utrecht afgelopen lente. Die ontmoeting kreeg een vervolg in Jacco's thuisstudio. Gemeenschappelijke liefde voor gruizige bandrecorders, obscure orgels en andere psychedelica leverde deze spontane samenwerking op.

Speeldata Jacco Gardner:
12-01-2013: Noorderslag, Groningen (NL)
30-01-2013: OT301, Amsterdam (NL) ism Subbacultcha!
02-02-2013: Manifesto, Hoorn (NL)
13-02-2013: Trix, Antwerpen , BE /met Cosmonauts
14-02-2013: Berlin, Privatclub, DE

15-02-2013: Koln, King George, DE

21-02-2013: Brussel, Madame Moustache, BE
22-02-2013: Mains d'Oeuvre, Paris, FR /met Dead Ghost
23-02-2013: De Klos, Emmeloord (NL)
vanaf 1 maart volgt een uitgebreide USA tour, ter ondersteuning van de album-release

http://www.jaccogardner.com/

https://twitter.com/JaccoGardner