Ultra 2012 - Vier Steden - Vier Bewegingen - Vier Uitdagingen

13-11-2011 @ 17:11

Van oost naar zuid naar west naar noord, met de klok mee en tegen de klok in, van provo tot post punk avant-garde tot pop kraak. In maart 2012 zullen vier ULTRA2012 avonden plaats vinden in Nijmegen, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam.

ULTRA of ULTRA’s (een afkorting van Ultramodernen) is de verzamelnaam voor Nederlandse groepen en artiesten die deel uitmaakten van de tweede experimentele golf in de geschiedenis van de popmuziek (1979-1983), de ‘post-punk experimentele pop’, waarin muzikanten en kunstenaars wereldwijd de directheid, energie en ‘do-it-yourself’ filosofie van punk combineerden met ideeën, methoden en technieken veelal ontleend aan avant-garde kunst, jazz, elektronische en modern klassieke muziek.

Het zal geen nostalgische trip in de tijd worden maar een avond anno NU waarbij muzikanten van toen laten horen waar ze NU mee bezig zijn en waarbij muzikanten van NU zich laten inspireren en beïnvloeden door toen. Het zal niet alleen muziek zijn wat de klok slaat, er is ook voordracht, beeld en geluid en zelfs ruimte voor een goed gesprek. Een bonte mengeling van namen wordt alvast terloops genoemd: Hunting the Robot, Bazooka, Uw Hypotheek Advies, Mekanik Kommando, Danny Ramirez, Kiem, Spoelstra, Rats on Rafts, Minny Pops, Viktor Hachmang, Anke van den Berg, Nasmak en Bertin.

In het bewegingsproces zullen sommige namen afvallen en worden andere toegevoegd.

ULTRA2012 wordt gelanceerd in 2011 op zaterdag 3 december in Roodkapje in Rotterdam met optredens van Rats on Rafts (speciale ULTRA set), Raving Lunatic, Spoelstra en poetry/performance/art van o.a. Gul Night Out, Anke van den Berg, Rob Mientjes, Henry Verboket.

Data:
3 december 2011:   ULTRANIEUWE, Roodkapje, Rotterdam
01 maart 2012:    Boek over ULTRA en het blad Vinyl, geschreven door Ultra medeorganisator Harold Schellinx, wordt uitgebracht door uitgeverij Lebowski
04 -11 maart 2012:  ULTRAEXPO bij Meneer de Wit in Amsterdam
08 maart 2012:  ULTRA2012, Nijmegen
09 maart 2012:  ULTRA2012, Eindhoven
10 maart 2012:  ULTRA2012, Rotterdam
11 maart 2012:  ULTRA2012, Amsterdam

www.ultra2012.nl

De naam ‘ULTRA’ is ontleend aan een serie concerten die, van september 1980 tot en met april 1981, op woensdagavond plaatsvonden in jongerensociëteit Oktopus aan de Amsterdamse Keizersgracht. Een grote groep jonge popmuzikanten en audiovisuele kunstenaars, uit Amsterdam, maar ook uit steden als Nijmegen en Eindhoven, spreidde daar wekelijks een ongebreidelde muzikale experimenteerdrift ten toon. Een van de organisatoren van de ULTRA-avonden was Wally van Middendorp, voorman van de Minny Pops en drijvende kracht achter het onafhankelijke Plurex-label, dat muziek van Ultra-groepen uitbracht en dat door haar compromisloze eigenzinnigheid ook internationaal veel aandacht trok. In het ULTRA programma team zaten verder kunstenaar Rob Scholte en Harold Schellinx.

In dezelfde periode ontstond tijdschrift Vinyl, een initiatief van Ultra-muzikanten. Vinyl poneerde zich als een professioneel alternatief voor de als belegen en ingeslapen ervaren Nederlandse muziekpers van die dagen. In haar beginjaren was Vinyl de spreekbuis en – niet in het minst door de bijzondere vormgeving – ook het gezicht van Ultra. Het tijdschrift bracht met de bij ieder nummer bijgeleverde flexidisc muziek van Ultra-groepen rechtstreeks op de draaitafel van de snel groeiende groep Nederlandse fans van new wave en experimentele pop uit die tijd.