Amsterdam Dance Event groot succes

25-10-2011 @ 10:37

Het Amsterdam Dance Event (ADE) kijkt terug op een zeer geslaagde editie. De 16e editie van de belangrijkste conferentie en showcase festival voor elektronische muziek verwelkomde ruim 3.000 conferentie- en 140.000 festivalbezoekers uit 62 verschillende landen. Het evenement, dat van 19 tot en met 22 oktober plaatsvond, is dit jaar flink uitgedijd met onder andere de toevoeging van ADE University, de uitbreiding van Music and Bits en de uitreiking van de Top100 DJ Awards, telde veel uitverkochte feesten en een recordaantal optredens.

Het ADE geldt als de belangrijkste ontmoetingsplek voor de internationale muziekindustrie. Vier dagen lang kwamen 3.000 bezoekers samen om zaken te doen, te netwerken en een uitgebreid programma bij te wonen, waar prominente artiesten als David Guetta, Armin van Buuren, Boy George en Carl Cox vertelden over hun carrière en visie op de muziekindustrie. Dit jaar was er ook speciale aandacht voor de Braziliaanse muziekindustrie, het succes van Nederlandse DJs en producers en lanceerde Buma/Stemra een speciale app, waarmee componisten en tekstschrijvers dagelijks inzicht kunnen krijgen in de airplay op radiostations.

De verbreding en uitbreiding van het conferentieprogramma bestond onder meer uit het speciaal voor studenten opgezette ADE University, met lezingen van Kluun, Afrojack en Nalden. Muziek en technologie kwamen samen op Music and Bits met vertegenwoordigers van Soundcloud, Pitchfork en Boilerroom. De hardere muziekstijlen werden besproken op Hard Dance Event en ADE Next bood nieuw talent een programma vol met workshops, demosessies en verschillende Q&A's met onder andere Sven Väth en Frankie Knuckles.

Het ADE festival is op haar beurt ook flink gegroeid; dit jaar trakteerden 800 artiesten verdeeld over 220 evenementen de 140.000 festivalbezoekers op de meest uiteenlopende elektronische muziek. Vanuit ieder genre was de wereldtop vertegenwoordigd. Onder andere David Guetta, Armin van Buuren, Afrojack, Frankie Knuckles, Ferry Corsten, Joris Voorn, Carl Cox, Groove Armada, Dave Clarke, Modeselektor, Martyn, Chris Liebing, David Morales, Sander van Doorn, Goldie, Hudson Mohawke, Roger Sanchez en Richie Hawtin traden op. Het festival werd gehouden in een recordaantal van 52 clubs en podia.

Nieuw dit jaar was de uitreiking van de Top100 DJ Awards, die voor het eerst in Nederland werden uitgereikt. David Guetta werd uitgeroepen tot #1 DJ van de wereld. De Nederlanders zijn ook dit jaar weer ruim vertegenwoordigd, bijna de helft van de top 20 bestaat uit Nederlandse DJ's; Armin van Buuren (2), Tiësto (3), Afrojack (7), Dash Berlin (8), Fedde Le Grand (14), Sander van Doorn (16), Headhunterz (17), Ferry Corsten (18) en Laidback Luke (20).

Officiële cijfers  
   
Bezoekers  
Festival 140.000
Conferentie 3.000
ADE Next 500
ADE University 350
Hard Dance Event 550
Music and Bits 500
   
Nationaliteiten 62
Artiesten 800
Clubs 52
Evenementen 220
Journalisten & media 300

De nacht van 22 op 23 oktober was bij 3onStage (BNN) op Nederland 3 een speciale ADE uitzending te zien, deze is terug te bekijken via: www.bnn.nl

Het Amsterdam Dance Event werd gehouden van 19 tot en met 22 oktober en wordt georganiseerd door Stichting Amsterdam Dance Event, een initiatief van Buma.

www.amsterdam-dance-event.nl