Tweede solo album van Sonja van Hamel: Transcendental Man

18-10-2011 @ 20:38

Het nieuwe album van Sonja van Hamel, getiteld Transcendental Man is op 17 oktober uitgebracht via Basta Music. Van Hamel is grafisch ontwerper, kunstenaar en muzikant; zij schrijft eigenzinnige, melodische popmuziek met een zeer beeldend karakter.

Van 1999 tot 2006 vormde van Hamel met Berend Dubbe (ex-Bettie Serveert) het popduo BAUER, een band die alom werd geprezen vanwege hun unieke, 60’s geïnspireerde, melodisch-elektronische popmuziek. Ze brachten in totaal vier albums uit, wonnen een Zilveren Harp en toerden in binnen- en buitenland. Voor hun laatste CD "The Bauer Melody of 2006" schreven zij een orkestrale suite die werd uitgevoerd door het Metropole Orkest. In 2009 presenteerde Van Hamel zich voor het eerst als solo artiest: haar album Winterland (label: Basta) was tegelijkertijd haar eerste solo album en de soundtrack voor de gelijknamige film van Dick Tuinder.
Tegenwoordig treedt zij op met haar 5-koppige live-band. Tijdens die optredens maakt ze gebruik van zogenaamde “Draw Clips”: een door Van Hamel ontwikkelde manier om haar muziek te verbeelden. Door haarzelf gemaakte tekeningen van soms wel 10 meter lang worden tijdens optredens live gefilmd en geprojecteerd. Op deze analoge manier presenteert zij op een intieme en krachtige manier clips bij haar songs.

Het album TRANSCENDENTAL MAN werd opgenomen en geproduceerd door Ken Stringfellow (The Posies, R.E.M., Big Star) en JB Meijers (De Dijk, Acda en de Munnik, Solomon Burke). De songs werden geschreven door Van Hamel en in de studio aangevuld met een zeer rijk gevarieerde instrumentatie, waaronder strijkers, blazers, gitaren, analoge sythns (Roland SH101), diverse elektronica en opvallende instrumenten zoals de Mellotron.

De samenwerking tussen Stringfellow en Van Hamel is een gouden greep: zowel gedurende het opname proces als tijdens het mixen blijken ze elkaar creatief enorm aan te vullen en uit te dagen. Daarbij hebben ze ook een sterke vocale match. Stringfellow zingt op het album behalve achtergrondzang ook een duet met Van Hamel (The Roman Empire). Inmiddels hebben de twee al een aantal live optredens samen gedaan en zal Stringfellow in de band als bassist en zanger optreden.

TRANSCENDENTAL MAN
is een album waarin de uniek gebundelde energie van twee getalenteerde, creatieve muzikanten weerklinkt. Songs die de geschiedenis van de popmuziek ademen en tevens schitteren in het hier en nu.

Sonja van Hamel: Piano - Keys - Vocals
Ken Stringfellow
: Bass - Vocals
Gilbert Pot
: Electric Guitar
Mark van den Driest:
Drums - Percussion
Annie Tangberg
: Cello
Eddo Hartmann
: Camera – Projections

Meer info (boekingen, ‘draw clips’): www.SonjaVanHamel.nl