Zaterdagavond 24/9 in teken van Nirvana op Nederland 3

20-09-2011 @ 19:38

Op zaterdag 24 september is het exact 20 jaar geleden dat het album Nevermind van Nirvana uitkwam. Het album zorgde voor een doorbraak van underground muziek naar de top van de hitparades, en zorgde voor een schokgolf in de muziekindustrie. Nevermind heeft nog niets aan kracht ingeboet, en daarom zal de VPRO exact 20 jaar na dato een ‘double bill’ aan Nirvana wijden. Met een aflevering van Classic Albums: NirvanaNevermind, en daarna in 3 On Stage het legendarische concert van Nirvana in Paradiso, van 25 november 1991. Voorafgaand aan het concert een interview met de bandleden Dave Grohl en Krist Novoselic, die zich Paradiso nog levendig herinneren.

Op 24 september 1991 verscheen het baanbrekende album Nevermind van Nirvana. In deze aflevering van Classic Albums vertellen drummer Dave Grohl, bassist Krist Novoselic, producer Butch Vig en vele andere betrokkenen over de totstandkoming van dit revolutionaire album, die exact 20 jaar geleden werd uitgebracht.

Twee maanden later, op 25 november 1991, speelde de band in Paradiso. De VPRO zendt dat concert uit en spreekt met drummer Dave Grohl en bassist Krist Novoselic over hun herinneringen aan Amsterdam.

Terwijl bij de Amsterdamse muziekwinkels het album eens in de dertig seconden over de toonbank gaat, staat Nirvana in Paradiso. Na een tour met wisselend succes in 1989, een volstrekt uit de hand gelopen optreden in Rotterdam eerder in 1991 en de doorbraak van single Smells Like Teen Spirit, is het concert in de popzaal binnen dertig minuten uitverkocht. Terugkijkend is het een bijzonder moment, niet alleen omdat het een goede show was en het laatste van Nirvana op Nederlandse bodem, maar misschien nog wel het meest omdat de band zich op dat moment in het oog van de storm bevond, en nog duidelijk moest worden hoe groot alles zou worden.

Amsterdam speelt ook een cruciale rol in de knipperlichtrelatie tussen Kurt Cobain en Courtney Love. "Kurt en Courtney gebruikten samen heroïne in Amsterdam, twee dagen lang", vertelt biograaf Michael Azerrad.

"De eerste tour door Nederland herinner ik me ook nog wel", zegt Novoselic, de boomlange bassist die bij zijn eerste bezoek aan Amsterdam de band nog in problemen bracht door stomdronken grappen te maken tegen de politie. "We speelden vooral in jongerencentra, die ons het gevoel gaven dat culturele ontwikkeling van jongeren in Nederland hoog op de agenda stond. Wist je dat er in Seattle een muziekclub is die Vera heet, gemodelleerd naar de Vera Club in Groningen? En Nederland is natuurlijk het land van Shocking Blue, een van mijn favoriete bands."
Op Nederland 3 zijn de beste popconcerten en festivals te zien onder de noemer 3 On Stage. Elke zaterdagavond rond de klok van 00.00 uur zendt BNN, NTR, of de VPRO een concert of festivalregistratie uit.

Uitzending: Classic Albums: Nevermind
24 september, 23.00 uur Nederland 3

3 On Stage: Nirvana live in Paradiso
24 september, 00.00 uur Nederland 3