In memoriam: JOHNNY HOES 19 april 1917 – 23 juli 2011

27-07-2011 @ 19:28

Na een kort ziekbed is op zaterdag 23 juli 2011 zanger, componist, producer en muziekuitgever JOHNNY HOES (Johannes Andreas Hoes - 19.04.1917) in het bijzijn van zijn zoons Adri-Jan en Johnny jr. op 94-jarige leeftijd overleden. De ‘keizer van de smartlap’, zoals hij in de showbusiness vaak werd genoemd, is in het St. Jans Gasthuis in zijn woonplaats Weert rustig ingeslapen. Twee weken daarvoor was hij in zijn woning getroffen door een ernstige hartaanval, die hem op de intensive care-afdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven deed belanden. Onmiddellijk werd voor het leven van Johnny Hoes gevreesd, maar hij vocht zich er bovenop. Nadat zijn toestand was gestabiliseerd werd hij afgelopen donderdag op eigen verzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Weert, waar hij zich meer thuis voelde. Aanvankelijk zag het er nog even naar uit dat Johnny Hoes de hartaanval en de gevolgen ervan te boven zou komen, maar in de loop van vrijdag verslechterde zijn toestand en werd zijn familie ervan op de hoogte gebracht dat het einde van het veelbewogen leven van Johnny Hoes nu definitief in zicht was. Johnny Hoes, die tot op dat moment helder was en zich realiseerde hoe kritiek zijn toestand was, raakte daarna in een diepe slaap waaruit hij niet meer wakker is geworden. Om 19.45 uur blies hij zijn laatste adem uit.

Johnny Hoes werd in de Rotterdamse wijk Katendrecht geboren en belandde kort voor de Tweede Wereldoorlog als dienstplichtig militair in Limburg, waar hij zich echtgenote Jacqueline Schepens leerde kennen. Nadat hij trouwde begon hij in Limburg aan een nieuwe fase in zijn leven, die tot het einde van zijn leven zou duren. Het huwelijk van Johnny Hoes en Jacqueline Schepens werd bekroond met de geboorte van twee dochters en twee zoons. Echtgenote Jacqueline overleed in 1986 op 68-jarige leeftijd. Zijn twee dochters Jacquemine (1941) en Ceasarine (1943) overleden in resp. 2002 en 1989. Daarnaast laat Johnny Hoes 12 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen na.

Johnny Hoes begon zijn carriere als zanger en producer bij Phonogram. Al heel snel maakte hij naam als de componist van liedjes voor de gewone man. De teksten van de door Johnny Hoes gecomponeerde liedjes waren uit het leven gegrepen en gingen over geluk en verdriet, rijkdom en armoede, trouw en ontrouw en ziekte en dood. Niet voor niets werden de liedjes van Johnny Hoes door een groot publiek gewaardeerd. In muziek- en showbizzkringen evenals in de media werd Johnny Hoes om die reden vaak genegeerd en verguisd.

In 1963 begon hij na een klein conflict met Phonogram voor zichzelf, waarna hij in Weert een muziekimperium uit de grond stampte. Hoewel wat minder in de schijnwerpers is Johnny’s muziekmaatschappij Telstar tot op de dag van vandaag actief. Johnny Hoes zelf was nog vaak in de studio’s van zijn eigen label Telstar te vinden. Zijn laatste opname maakte hij veertien dagen voor zijn overlijden met de actrice Ellen Pieters, die dit najaar de hoofdrol vertolkt in de theatermusical over het leven en de carrière van de Zangeres zonder Naam, die de grootste ontdekking van Johnny Hoes mag worden genoemd. Mary Servaes (1919 – 1998) was 37 jaar toen Johnny Hoes haar bombardeerde tot Zangeres zonder Naam en voor haar het repertoire schreef waarmee ze beroemd werd. Alleen van de liedjes die Johnny Hoes voor haar schreef gingen al zestien miljoen exemplaren in Nederland en België over de toonbank. Andere ontdekkingen van Johnny Hoes zijn o.a.: Zwarte Lola, Dikke Leo, De Heikrekels, De Electronica’s, Het Radi Ensemble en Joe Harris, etc. Gerenommeerde artiesten als Ria Valk, Ronnie Tober, Dries Roelvink, Arne Jansen, Dimitri van Tooren, Dennie Christian, John Terra en Pierre Cnoops gingen in de loop van hun carrière ook contracten aan met Johnny Hoes.

Johnny Hoes werd beroemd om zijn smartlappen, maar hij heeft samen met dochter Jacquie ook veel betekend voor de Nederlandse pop. Nadat hij groepen als The Walkers, The Classics en Massada de mogelijkheid had geboden een muziekcarrière te beginnen, stond Johnny Hoes aan de wieg van de Nederlandstalige popmuziek door de deuren van zijn studio’s open te zetten voor groepen als Normaal, Doe Maar, Toontje Lager en De Dijk.

Als zanger heeft Johnny Hoes meer dan 2000 liedjes geschreven. Van ‘Ach was ik maar bij moeder thuis gebleven’, dat hij in 1961 zelf op de plaat zette gingen 450.000 exemplaren over de toonbank. Met dit lied heeft Johnny Hoes geschiedenis geschreven. In Nederland is het tot op heden de best verkochte Nederlandstalige single allertijden.

Op zijn eigen verzoek wordt Johnny Hoes 29 juli uitsluitend omringd door zijn kinderen en kleinkinderen naar zijn laatste rustplaats begeleid. Op donderdag 28 juli is van 18.00 tot 21.00 uur gelegenheid om afscheid te nemen van Johnny Hoes. De condoleance-bijeenkomst wordt gehouden in de Telstar Studio’s, Uilenweg 38, Weert. Tevens is er ’n condoleanceregister geopend op www.condoleance.nl

Weert, 24 juli 2011.