Prince en meer op Sziget Day Zero

21-07-2011 @ 09:47

De line-up voor het Hongaarse Sziget voor de traditionele tweede dag 'Day Zero' (9 augustus) is bekend geworden. Op deze dag wordt nog niet op alle podia opgetreden, maar het programma is er zeker niet minder om.

De kroon op de dag wordt gezet door een headline performance van Prince, waar anders dan op de Main Stage. Op een ander podium staan enkele van de meest bijzondere en betoverende acts die in de afgelopen jaren al eerder op Sziget hebben gestaan. Uit New York komen The Klezmatics, uit Servië komt Boban i Marko Markovic Orkestar en zeer bijzonder is de terugkeer van Leningrad, de Russische underground ska band die enkele jaren uit elkaar is geweest en daarvoor jaren achtereen de World Music Stage heeft geheadlined.

Alsof dat nog niet genoeg is, zullen op de Europe Stage diverse bands te zien zijn die 'talent competitions' hebben gewonnen in heel Europa. Vanuit Nederland komt de band Shaking Godspeed, die een plek op dit podium heeft gewonnen in VPRO's Nederpopshow. Ook zal een elftal Hongaarse acts een zeer bijzonder optreden verzorgen onder begeleiding van het Magyar Radio Symphonic Orchestra. Het zal gaan om Pannonia All-Stars Ska Orchestra, Vastaghúros Swetter zenekar, Heaven Street Seven, Balkán Fanatik, Isten Háta Mögött, Hiperkarma, Freshfabrik, Budapest Bár, Rúzsa Magdi en Caramel.

Een korte samenvatting: Prince, Amerikaanse klezmer, Servische brass, Russische underground, Europese talenten en Hongaarse acts begeleid door een symfonie orkest. Zij maken Day Zero dit jaar tot één van de meest bijzondere dagen uit de achttienjarige geschiedenis van Sziget.

De eerste dag, traditioneel 'Day -1' genoemd, staat als gebruikelijk volledig in het teken van Hongaarse acts. In de dagen na 'Day Zero' staan onder meer The Prodigy, The Chemical Brothers, Pulp, Kaiser Chiefs, Interpol, Motörhead, Judas Priest en White Lies op het programma. Ook de Nederlandse acts De Jeugd Van Tegenwoordig, DeWolff, Baskerville, Kees van Hondt, Go Back To The Zoo, Sunnery James & Ryan Marciano, Amsterdam Klezmer Band en Within Temptation staan op de affiche.

Sziget vindt plaats van 8 tot en met 15 augustus op een eiland in de Donau in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Tickets voor dit festival zijn nog altijd verkrijgbaar op www.szigetfestival.nl.