ZWARE AANRADERS WEEK 10

03-03-2008 @ 16:36

door Sicco Roukema

Kingdom Of Sorrow "Kingdom Of Sorrow"
(Relapse Records)
Wie de metal tijdschriften een beetje in de gaten heeft gehouden heeft al veel over dit gezelschap kunnen lezen. Het zijn dan ook niet de minste. In feite draait het om de samenwerking tussen Jamey Jasta (Hatebreed) en Kirk Windstein (Crowbar / Down). Maar vlak de rest van de band ook niet uit, Steve Gibb (gitaar) van Crowbar, Derek Kerswill (drums) (Unearth) om nog maar een paar namen te noemen. De muziek is een natuurlijke blend tussen wat de heren al in hun andere bands deden. Kortom, flarden Crowbar, maar ook Down en natuurlijk Hatebreed. Logge, massieve riffs met hardcore vocalen. De klasse van de andere bands is doorgevoerd in dit gezelschap. Maar lang niet alle riffs zijn log en zwaar. Nee, de echte metal en hardcore klinkt ook veel door zoals in Ghosts en Begging For The Truth die tot de snellere tracks van deze geweldige plaat behoren.

The RPWL Experience "Help 2663789"
(Inside Out / SPV)
Het eerste wat opvalt en stoort is het vreselijke Duitse accent. Dat kan echt niet. Muzikaal zit het met deze progressieve heren wel goed. De songs zitten knap in elkaar, de productie is erg goed en de band bediend zich van voldoende spanning om de aandacht vast te kunnen houden. Dat bewijzen ze echter met iedere plaat weer. Kortom, voer voor symfo rockers en proggers.

Warbringer "War Without End"

(Century Media)
Dit doet mijn old school trash hart op hol slaan. Total War begint zo ongehoord bruut. Agressieve vocalen, snerpende solo’s, springerige riffs. Alles klopt er aan. Dit plaatje is dan ook geproduceerd door niemand minder dan Bill Metoyer en nee, het zijn geen oude gasten. Het zijn jonge honden uit L.A. die oude tijden doen herleven. In krap 36 minuten rammen ze er 10 klasse songs doorheen die regelrecht uit 83, 84 lijken te komen. Kreator, Slayer, Testament, Exodus, Dark Angel, alles hoor je terug op dit debuut, maar nergens klinkt het als een kopie. (misschien klinkt Reign Of Blood een beetje veel door, maar ach..). Geweldige plaat!

SSM "Break Your Arm For Evolution"

(Sonic Rendezvous)
Vreemde band, vreemde plaat. Garagerock, postpunk en punkfunk. Ik weet niet of ik dat een super combinatie vind, maar dit trio gaat er in ieder geval voor. Maar naar een paar keer draaien gaan songs als Regenerate Your Face toch boeien. Deze in het speciaal door de lome sfeer die het nummer uitademt. Marian klinkt als Beck in zijn goede jaren. Funky beats en weirde loops. Sowieso heeft dit gezelschap in meerdere nummers wel wat weg van Beck. Het is net zo vreemd. Gewoon wat vaker draaien.

Left Lane Cruiser "Bring Yo’ Ass To The Table"
(Alive Naturalsounds Recordings / Sonic Rendezvous)
Wie op zoek is naar een ultieme bluesplaat, moet Left lane Cruiser kopen. Het duo Freddy J IV (gitaar) en Brenn “Sausage Paw” Beck (drums) met baard en cowboyhemden weten hoe je een ultra ruige blues sound creeert. Freddy weet niet alleen hoe je een gitaar martelt, maar zijn strot is ook van het ruigste soort. Beiden gieren er over heen. Zat ik maar op mijn veranda in een benauwende hitte, ’ s avonds met een fles whisky. Daar droom je van met dit soort platen. Maar mijn eerste favoriet van het jaar is dus uit. Left Lane Cruiser!