Zomertips met Donovan Frankenreiter, Hot Chip en Matisyahu

05-07-2006 @ 18:54

door Sicco Roukema

Matisyahu "Youth" (Sony BMG)
De 26-jarige Matthew Miller (Matisyahu) is een vreemde eend in de bijt. Een orthodoxe jood die reggaemuziek maakt. Je zou hier een iemand van een gimmick kunnen verdenken, maar in het geval van Matisyahu is dat zeker niet zo. Youth is zijn nieuwe studioalbum en tekstueel gezien heeft hij veel te melden.
Muzikaal klinkt het allemaal lekker en King Without A Crown is natuurlijk een echte zomerhit (zo n om met een hele vette joint tussen je lippen in een duinpannetje te liggen). Toch kan Matisyahu niet het hele album boeien. Daarvoor brengt hij iets te weinig diversiteit in zijn reggae en zijn de zanglijnen ook iets te veel van hetzelfde. Neemt niet weg dat Youth wel een goeie cd is en op een aantal tracks probeert hij reggae wel naar zijn eigen hand te zetten (Ancient Lullaby met Afrikaanse ritmes en drumsolo)

Donovan Frankenreiter "Move Yourself"
(Universal music)
Johnson maatje Frankenreiter bewees op zijn debuut al een verdienstelijk songsmit te zijn, maar daar hielp Jack nog heel veel op mee. Dat is op Move Yourself anders. Opener en titelsong zet de luisteraar even op het verkeerde been. Wat een vette track is dit zeg. Zondermeer het de stevigste song die Donovan heeft opgenomen. Een mooie mix tussen blues en oude soul. Verder zijn het relaxte liedjes die de boventoon voeren en ditmaal met nog veel meer 70-ies en R & B invloeden die rechtstreeks van Motown lijken te zijn weggelopen. Prachtige zomerplaat

Hot Chip "The Warning"
(EMI music)
Het Britse kwartet Hot Chip levert op The Warning een mooie muzikale balans af. Indie, eighties pop en dance gaan hand in hand en dit muzikaal avontuur is zeer spannend uitgevoerd. Dromerige, zweverige indie liedjes staan achter vrolijke danskrakers zoals And I Was a Boy From School of Careful. Ondanks dat dit gezelschap op twee benen hinkt, klinken de verschillende liedjes zeer homogeen. Mooie zanglijnen, zowel foute als mooie synthpopdeuntjes en vooral veel fantasie maken van The warning een lekkere zomer-luisterplaat die vooral liefhebbers van jaren 80 muziek zeer zal aanspreken.