Verandering Vlaams radiolandschap

07-04-2017 @ 09:49

Commerciële netwerk- en lokale radio Vlaanderen op FM

De minister van media van Vlaanderen Sven Gatz heeft onlangs aangekondigd de private zendvergunningen voor lokale radiostations opnieuw te zullen verdelen. Een groot gedeelte van de lokale stations opereert in ketenverband, alhoewel dit type radiostations formeel niet bestaat.

Het onlangs door de minister gepubliceerde frequentieplan kent niet meer frequentieruimte. Het voorziet wél in een andere indeling, waarmee ruimte is gecreëerd voor private netwerkradio’s, verdeeld over 4 FM-netwerken. De definitieve frequentiepakketten zijn vastgelegd en deze worden verdeeld middels een zogenaamde ‘beauty contest’ met puntentelling volgens het procedurebesluit van 24 februari jl. Er blijven nog 124 lokale pakketten over die tot drie frequenties kunnen bevatten. Aan de netwerkradio’s wijzigt zo goed als niets. Momenteel is het aantal lokale radiostations meer dan 2x zoveel.

Naast deze 4 netwerken worden de overgebleven frequenties verdeeld in door het ministerie samengestelde, lokale frequentiepakketten van 1 tot max. 3 frequenties per net. Naar verwachting zal de Vlaamse overheid op korte termijn een oproep publiceren voor het indienen van de dossiers.

Zowel voor de 4 grotere commerciële netwerken als voor de andere frequenties en netwerken telt de kwaliteit van de dossiers in hoge mate door. 

bron: o.a. Broadcast Partners, https://lokaleradio

Gerelateerde nieuwsberichten

Deel dit artikel op: